Študijne oddelenie: 048/4341 222
Nemecko 2016

Nemecko 2016

 

 

 

V rámci programu Erasmus+ sme absolvovali pobyt v Nemecku

Hneď po príchode na miesto, kam nás zaviedlo GPS zariadenie, sme zistili, že sme nesprávne. Náš Landhotel sme našli až na tretí pokus, ale napriek tomu to bola zábava. Uvítal nás majiteľ Mário s obrovským „schnitzlom“ a ešte väčšou prílohou. Prvý deň v meste Erfurt sme strávili prehliadkou Andreas Gordon Schulle. Ukázali nám, čo všetko ich škola vo svete dokázala, pričom najväčším úspechom pre nich bolo zhotovenie robota ROBOTINO. Po príchode do druhej budovy nás rozdelili do skupín A, B a C, ktoré viedli nemeckí žiaci. S Paulom, Adrianom a Nikom sa každý z nás vybral hľadať cestu spať k minibusu. Skupinka, ktorú viedol Paul, prišla o hodinu neskôr, ale pozitívne naladená. Výhrou bol prenosný reproduktor, ktorý sa využíva pri stavbe ROBOTINA. Získala ho skupina B, ktorá dobehla do cieľa ako prvá a mala správne zodpovedané otázky.

Na druhý deň sme si krásy mesta Erfurt užili s Hansom Hubnerom. Poukazoval nám najdôležitejšie pamiatky mesta a porozprával rôzne zaujímavosti.

Aj v stredu nás čakalo veľa práce, ale aj zábavy,  ku ktorej patril plážový volejbal spojený s kúpaním. Hrali sme v zmiešaných družstvách s Nemcami, kde tretia skupina všetkých bezkonkurenčne porazila. Majstri sa rozhodli, že to nenechajú len tak a o jediný bod ich porazili.

Ďalší deň sa niesol v znamení bowlingu. Mnohí z nás to ešte nikdy nehrali. Táto zábava nakoniec všetkých chytila a nikomu sa nechcelo vrátiť sa na hotel. Boľavé ruky a nohy nás však k tomu prinútili.

Lezecká stena, aspoň sme si mysleli, že to tak bude, bola ďalšou atrakciou. Po príchode sme zistili, že ide o bezpečné lezenie po stromoch s prekážkami. Pri každej z týchto činností sme všetci prekonávali samých seba. Pán majster Opálený sa opäť nenechal zahanbiť a išiel aj na najťažšiu úroveň, ktorú zdolal na výbornú.

Nasledovalo trochu histórie z okolia mesta Erfurt – návšteva hradu Wartburg. Prehliadka s českým prekladom v rukách nás zaujala a pri odchode sme rodinám nakúpili krásne magnetky a suveníry. 

            BELANTIS, zábavný park neďaleko Berlína, ktorý sme navštívili v nedeľu, bol neopísateľný. Horské dráhy rôznych veľkostí, pyramída s obrovským vodopádom, kladivo, strašidelný hrad či mnoho ďalších, náročných atrakcií, ktoré sme si mohli vyskúšať, zanechajú v nás trvalé spomienky.

V pondelok druhého týždňa nášho pobytu v Nemecku sme navštívili Deutsche Telekom, kde nám dali vypracovať návrh na hru. Táto úloha bola zábavná, pretože sme museli využiť len slová, ktoré sme si sami navrhli. Technici a mechanici sa pustili do ďalšej fázy projektu a ostatní pokračovali v začatých činnostiach. Ale v utorok sme si mohli oddýchnuť vo Wellnese. Teda, aspoň sme si mysleli, že si oddýchneme. Keď sme však uvideli tie obrovské tobogány, oddych sme hodili za hlavu. Niekoľkí z nás mali aj pár menších zranení z toho, ako sa bláznili, ale nikomu sa nič vážne nestalo. 

Streda sa niesla v znamení príprav na prezentáciu a dlho očakávané vedenie našej školy nás prišlo povzbudiť. Pán riaditeľ, Ing. Štefan Balogh, pani zástupkyňa Ing. Miriam Popovičová, a pán zástupca pre technicko-ekonomickú činnosť, Ing. Blažej Rybár, dorazili už večer a povzbudili nás svojimi úsmevmi.

Nastal štvrtok, veľký deň pre nás všetkých. Mali sme možnosť ukázať, čo všetko sme dokázali počas pobytu v Nemecku urobiť. Keď nastala vytúžená hodina a riaditelia obidvoch škôl predniesli svoju reč, Matej Ďurčo sa odvážne postavil pred všetkých a privítal ich prezentáciou toho, čo so svojimi kolegami zrealizovali. Ďalšie slajdy patrili Gergövi Szaazfalimu a celé to ukončil Alan Mališka. Zvládli to na výbornú a nasledoval videozáznam, ktorý zostrihal Pavol Hamza. Voľnočasové aktivity prezentovali Lenka Chudá a Radoslav Zaťko formou videa od Kristiána Kolčáka. Okrem nich na sa projekte podieľali aj Andrea Eržiaková, Jarmila Timková, Adrián Mrenica, Radovan Knechta, Matej Ďurčo a Róbert Pohančaník. Už len poďakovanie v anglickej aj slovenskej verzii a zábava posledného večera s nemeckými kamarátmi mohla začať. Nastal posledný piatkový deň a ten sme si vychutnali nákupmi a festivalom v Erfurte. 

Nadišiel čas odchodu. V sobotu, skoro ráno, sme hneď po raňajkách naložili kufre a po rozlúčke a poďakovaní sa odišli.

            Milí mladší spolužiaci, sami posúďte, aká úžasná príležitosť sa vám naskytne, keď sa budete aj vy môcť stať súčasťou tohto úžasného projektu, ktorý naša škola ponúka.  A určite si budete môcť prezrieť aj všetky videá a prezentácie.

Autorka: Lenka Chudá, III. E

Dnes je
19.04.2024
a meniny má Jela
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.