Študijne oddelenie: 048/4341 222
Trutnov

Trutnov

 

 

 

Realizácia mobilitného projektu Strednej odbornej školy informačných technológií,

Tajovského 30, Banská Bystrica v Trutnove

 

V tomto školskom roku pracujeme na realizácii mobilitného projektu v rámci programu Erasmus+ pod názvom „Vzájomná výmena odborných vedomostí na medzinárodnej úrovni inšpiruje k tvorivosti“. Jednou z častí projektu je aj vytvorenie propagačného stánku a prezentácie k Svetovému dňu pošty. A práve s týmto cieľom sme spolu s piatimi žiakmi študijných odborov poštový manipulant, pracovník marketingu a grafik digitálnych médií vycestovali 5. 10. 2014 na Stredné odborné učilište a Strednú odbornú školu v Trutnove, v ČR. Tu sme počas dvoch týždňov pripravovali prezentáciu a propagačný stánok k Svetovému dňu pošty.

Súčasťou prezentácie bol aj bulletin, plagát a pozvánka, ktoré sme k tejto udalosti zhotovili. Nezabudli sme, samozrejme, ani na „poštu pre teba“, a tak sa v rukách členov vedenia obidvoch škôl ocitla obálka a pozvanie doručené našim poštárom Jankom, čím sme im poďakovali za príležitosť zúčastniť sa projektu a tiež za výborné podmienky, ktoré nám hostiteľská škola vytvorila. Keďže cieľom tejto časti projektu bolo dokázať prepojiteľnosť medzi navonok spolu nesúvisiacimi odbormi, vyskúšali sme si aj práce v cukrárskej, pekárenskej a stolárskej dielni. Naše produkty znázorňovali, ako inak, symboly pošty a boli súčasťou propagačného stánku. Nakoniec sme sa naučili vyrábať miešané nápoje a ich synchronizované miešanie sme predviedli aj v záverečnej prezentácii.

Danka a Honzík, žiaci Trutnovskej školy, s nami nielenže spolupracovali pri tvorbe projektu, ale robili nám spoločnosť aj pri mimoškolských aktivitách, a tých bolo tiež dosť. Okrem prehliadky mesta Trutnov, golfového ihriska, plavárne, Šibeničného vrchu Gabalec a návštevy Poštového depa sme zavítali aj do Prahy. Výmena stráže na hrade, Karlov most, Pražský orloj, návšteva Poštového múzea a hlavnej pošty, jazda metrom a nakoniec aj muzikál Mama Mia na Křížikovej fontáne v nás zanechali silné zážitky. Navštívili sme aj ZOO v mestečku Dvὐr Králové, ktorá je považovaná za najkrajšiu v ČR. Počas prechádzky po ZOO sme sa mohli kochať pohľadom na opice, tigre, levy, hrochy, slony, veľké množstvo vtákov a iných zvierat. Najkrajším zážitkom však bolo kŕmenie žiráf, ktoré nám vybavila naša nová kamarátka Danka. Pobavili nás aj útoky leva na našu skupinku, ale to len preto, lebo medzi ním a nami bola sklenená stena.

Naši českí priatelia nám pripravili aj výlet do Adršpašských skál. Ich majestátnosť nám takmer vyrazila dych. Tá nádhera sa ani nedá opísať. Mali sme šťastie na skvelú sprievodkyňu, ktorá nám veľmi vtipným spôsobom priblížila históriu a príbeh tohto magického miesta. „Nádherné pieskovcové bralá týčiace sa k oblohe, vodopád, ktorý zosilnel, keď sme silným hlasom poprosili Krakonoša, aby nám dal vodu, jazero, skalná kaplnka, kde sa chodia sobášiť mladé páry, člny a nádherná príroda.“ Týmito slovami by sme mohli opísať toto miesto. No a na koniec to najlepšie, výlet do Lanového parku. Všetci sme sa naň veľmi tešili. Mladý sympatický inštruktor nám priniesol výstroj a pripravil nás na lezenie. To sme ani netušili, že musíme prekonať sami seba. Unavení a bledí, ale plní zážitkov, sme po takmer troch hodinách zdolali celý veľký okruh. Pri štartovacom domčeku nás už čakala pani majsterka, ktorá nás s radosťou, že sme celí, privítala na zemi a medzi živými. Po tejto super dávke adrenalínu sa náš dvojtýždenný pobyt skončil.

Získali sme mnoho nezabudnuteľných zážitkov, mnoho nových skúseností, ale aj vedomostí, zručností a nových priateľov.

A čo vy, druháci? Nechcete si to všetko vyskúšať o rok aj vy? Stačí sa len dobre učiť a vedieť pracovať v tíme. Určite to za to stojí.

Autor: Bc. Vlasta Vilhanová

 

Dnes je
24.04.2024
a meniny má Juraj
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.