Študijne oddelenie: 048/4341 222
Študujte odbor:  Mechanik počítačových sietí

Študujte odbor: Mechanik počítačových sietí

 

 

 

MECHANIK POČÍTAČOVÝCH SIETÍ                   2682 K 

4-ročný študijný odbor


 

Uplatnenie


Študijný odbor 2682 K mechanik počítačových sietí pripravuje absolventa so širokým všeobecnovzdelávacím základnom, s odbornými teoretickými vedomosťami i praktickými zručnosťami tak, aby bol schopný samostatne vykonávať činnosti informačného charakteru z oblasti hardvéru a softvéru PC a poskytovať služby v rôznych typoch informačných pracovísk, systémov a sietí. Absolvent sa môže uplatniť v oblasti informačných technológií a počítačových sietí, diagnostiky, údržby a opravy počítačov a počítačových sietí, ako aj správy sietí.


 
Charakteristika:


Žiak spozná základy analógovej a číslicovej techniky, základy informačných technológií, princípy počítačovej techniky, metódy diagnostiky, metódy zálohovania a ochrany dát. Počas štúdia sa naučí obsluhovať počítačové systémy na primeranej úrovni, konfigurovať a inštalovať základné súčasti PC. Zvládne topológie sietí, dokáže vytvárať klasické aj bezdrôtové počítačové siete s ohľadom na vhodnosť a výhodnosť voľby riešení, účinne chrániť počítač pred nežiaducou infiltráciou. Počas štúdia si osvojí poznatky týkajúce sa konfigurácie operačného systému, nastavenia používateľských účtov a ich oprávnení, aktívnych prvkov sietí i práce so základnými aplikačnými programami. Oboznámi sa s operačnými systémami aj prezentačným grafickým programom. Bude schopný zabezpečovať prevádzku, diagnostiku a bezpečnosť počítačových sietí, integrovať výpočtovú, kancelársku a telekomunikačnú techniku a pôsobiť v smere jej vzájomného ovplyvňovania.


 
Úspešný absolvent získa:


 - úplné stredné odborné vzdelanie,
 - maturitné vysvedčenie a výučný list.
 


Absolventi študijného odboru mechanik počítačových sietí sú pripravovaní tak, aby po absolvovaní nástupnej praxe mohli pracovať v podnikoch, firmách a súkromne podnikať vo výrobnej a servisnej oblasti.


Výrobná oblasť :
-          montáž počítačov a periférnych zariadení,
-          montáž počítačových sietí.


Servisná oblasť :
-          diagnostika, údržba a opravy počítačov a periférnych zariadení,
-          diagnostika, údržba a opravy počítačových sietí.
 
Absolventi sa môžu uplatniť aj v oblasti :
-          správy lokálnych počítačových sietí,
-          tvorby WWW stránok.
 
Absolventi sa môžu uplatniť ako :
-          systémoví programátori,
-          správcovia počítačových sietí,
-          systémoví integrátori,
-          vývojoví pracovníci pre návrh a prototypovanie kombinovaných systémov založených na počítačoch,
-          pracovníci pre technické a programové vybavenie počítačových sietí štátnych a miestnych inštitúcií v školstve a prakticky vo všetkých odvetviach priemyslu.


 
Absolvent študijného odboru pozná základné úlohy odvetvia, odboru a organizácie, pre ktorú sa pripravuje, a je pripravený podieľať sa na ich plnení tým, že:


-       ovláda mechanické, elektromechanické a elektrické práce, ktoré súvisia s montážou, prevádzkou, nastavovaním, oživovaním, diagnostikovaním, údržbou a opravami počítačových a sieťových prvkov a zariadení.
-       ovláda základy sieťových vrstiev.
-       ovláda základy informatiky, prácu s PC (personal computer) a základné obslužné programy.
-       je schopný aplikovať základné poznatky z elektroniky a elektrotechniky na konkrétnych zariadeniach. Na základe toho chápe funkciu jednotlivých prvkov a blokov pri montáži, údržbe a oprave funkčných celkov jednotlivých zariadení.
-       vie čítať a používať projektovú a technickú dokumentáciu k  technickým zariadeniam.
-       vie si samostatne pripraviť pracovisko v súlade s pracovnými a prevádzkovými predpismi a platnými smernicami. Vie správne používať pracovné pomôcky a náradie.


Absolventi tohto študijného odboru sú pripravení na pomaturitné špecializačné a vysokoškolské štúdium technického zamerania.

 

 
Dnes je
24.04.2024
a meniny má Juraj
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.