Študijne oddelenie: 048/4341 222
Videli sme, ako sa kontrolujú zásielky na vyclievacej pošte

Videli sme, ako sa kontrolujú zásielky na vyclievacej pošte

Vianočné prázdniny sa skončili, prišiel nový rok a my sme sa vrátili do školy. Už s prvým odborným výcvikom prišla aj veľmi zaujímavá exkurzia na vyclievaciu poštu v Banskej Bystrici. Aj napriek množstvu snehu, cez ktorý sme sa museli prebrodiť, sme sa dostali na miesto určenia.

 

Pri vchode nás už čakali zamestnanci colnice v pekných zelených rovnošatách, ktorí nás milo privítali a pozvali dnu. Stretli sme sa aj s našimi externými spolužiačkami, ktoré popri štúdiu pracujú práve tu, na vyclievacej pošte. Hneď ako začali prezentovať svoju činnosť, zahrnuli sme ich množstvom otázok.

Prvé informácie, ktoré sme sa dozvedeli, boli tie, ktoré nám priblížili náplň ich práce. Dozvedeli sme sa, že na colnicu sa dostávajú len tovary (zásielky) z tretích krajín, teda tie, ktoré sú z krajín mimo Európy.

Keď tovar dorazí na vyclievaciu poštu a jeho suma presahuje 22,00 €, nasleduje fyzická kontrola. Ak sa pracovníkovi niečo nezdá, nasleduje kontrola cez skener. Skener je zameraný na kov. V praxi to znamená, že ak je v zásielke textil, je možné cez skener vidieť len akúsi machuľu, najviac kovový zips. Ak sa pracovníkovi po tejto kontrole zdá, že niečo nie je v poriadku, nasleduje otvorenie zásielky.

Dozvedeli sme sa aj to, že prvotnou indíciou na rozoznanie originálu od falzifikátu je skontrolovanie ceny. Pracovníčky nám aj konkrétne ukázali zásielku, v ktorej boli tenisky istej značky. Hneď nám oznámili, že originálne tenisky by museli byť zabalené v škatuli, nie vo vrecku. Povedali nám však aj to, že niektoré falzifikáty sa rozoznávajú ťažšie. V takých prípadoch postupujú tak, že pošlú fotky daného tovaru oprávnenej osobe (spoločnosti vyrábajúcej značku, ktorej je tovar), na určenie pravosti výrobku.

Prečo vlastne tieto tovary zadržiavajú? Zistili sme, že nejde len o to, že tovar je falzifikát, ale hlavne o to, že „fejky“ nie sú len v nižšej cenovej relácii, ale že obsahujú rôzne chemikálie a zdraviu škodlivé látky, nakoľko sú vyrábané z lacných a nekvalitných materiálov. Najhoršie je to pri liekoch, ktoré môžu napáchať veľké škody aj na zdraví ľudí. A toto je dôvod, prečo sa tieto veci nepoužijú ani na charitatívnu činnosť.

Odpovedali nám aj na otázku, kde končia zadržané veci. Ich konečnou zastávkou je centrálny sklad, následne spaľovňa. A ak ste boli adresátom takejto zásielky a tovar mal patriť vám, máte právo na účasť pri spaľovaní L

Ako poslednú vec by som spomenula, ako sa zaznamenávajú tieto zásielky. Všetky doporučené listové zásielky si pracovníčka nasníma, zaeviduje ich do karty a balíky do zoznamu.

Nakoniec sme sa presunuli do skladu, kde pracovníčka oddelila zásielky s colným dlhom, ktoré prídu adresátovi na dobierku, od tých, ktoré colným dlhom zaťažené nie sú. Samozrejme, že všetky zásielky, ktoré prešli cez colnicu, musia mať colnú nálepku.

Myslím, že za celú triedu môžem poďakovať majsterkám a personálu colnice za oživenie odborného výcviku a, samozrejme, za zaujímavú skúsenosť a nové poznatky. Lepšie zavŕšenie tematického celku zameraného na prepravu zásielok si ani neviem predstaviť.

 

Autorka: Martina Vodičková, II. B

 

 

Dnes je
29.03.2024
a meniny má Miroslav
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.