Študijne oddelenie: 048/4341 222
Aj z celoslovenského kola súťaže ZENIT v programovaní sme si priniesli ocenenie

Aj z celoslovenského kola súťaže ZENIT v programovaní sme si priniesli ocenenie

Naša škola aj v tomto školskom roku už tradične zorganizovala školské kolo súťaže ZENIT, do ktorého sa zapojilo 40 žiakov v kategórii elektronika a 16 žiakov Zenit programovanie v kategórii web.

Tí najlepší z nich sa začiatkom decembra zúčastnili krajského kola tejto súťaže, ktoré sa konalo  v Školskom výpočtovom stredisku v Banskej Bystrici,  a naši žiaci boli úspešní. Marek Kraus z II. D triedy a Michal Šrobár zo IV. B triedy získali prvé miesto v kategórii web dizajn a Ondrej Kristián Štefánik zo IV. C druhé miesto v kategórii elektronika, čím si zabezpečili postup do celoslovenského kola.

Toto sa konalo 7. – 9. februára 2017 v SPŠ, Bzinská 11, Nové mesto nad Váhom. A opäť zabodovali. Aj v silnej celoslovenskej konkurencii sa prvým dvom z nich podarilo získať krásne tretie miesto. Okrem diplomu a pohára si z 33. ročníka súťaže Zenit odniesli aj množstvo dojmov a zážitkov. A radi sa o ne s nami podelili.

Michal Šrobár, grafik digitálnych médií zo IV. B: „Webu a webdizajnu sa venujem už niekoľko rokov, a preto som sa zapojil do školského kola. Mojím cieľom, samozrejme, bolo dosiahnuť dobré umiestnenie. Súťažil som v tíme s Marekom a obsadili sme 2. miesto. Až tak nás to nepotešilo, pretože sme chceli zvíťaziť, ale pozitívne bolo, že sme postúpili na krajské kolo. Už od začiatku sme sa chceli zlepšiť a postúpiť na celoštátne kolo. Príprava na krajské kolo bola dôležitá. S Marekom sme sa dohodli na postupe a koordinácii jednotlivých krokov pri realizácii projektu krajského kola. Nakoniec sme po štyroch hodinách tvrdej práce toto kolo vyhrali. Nesmierne nás to potešilo a inšpirovalo k ešte svedomitejšej príprave, no zároveň aj zaväzovalo. Na celoslovenskom kole sme súperili proti slovenskej špičke v tomto odbore a obstáli sme na 3. mieste, ktoré je viac než vynikajúce. Hlavne preto, že sme sa ako tím na celoslovenskom kole ZENITu zúčastnili po prvýkrát. Skúsenosť, ktorú som získal, mi určite v budúcnosti pomôže.“ 

Marek Kraus, mechanik počítačových sietí, sa pridáva tiež: „Webovému programovaniu a programovaniu všeobecne sa venujem už od detstva, preto som už v prvom ročníku ocenil možnosť zapojiť sa do súťaže Zenit. Vtedy sme s Tomášom Nožinom tiež postúpili do celoštátneho kola a umiestnili sme sa na 4. mieste. Tento rok som bol ešte viac odhodlaný a mojím cieľom bolo umiestniť sa na lepšom mieste. Som rád, že sa to podarilo, i keď zo začiatku to bolo náročné. Na krajskom kole to bolo veľmi tesné s tímom zo Strednej priemyselnej školy Jozefa Murgaša, no nakoniec sa nám podarilo získať o 20 bodov viac. Na štátnom kole som už počas prípravy zistil, že mám silných konkurentov a že to nebude jednoduché. Pracoval som bez frameworkov, a preto sme boli v  podstatnej nevýhode. 3. miesto ma veľmi milo prekvapilo a potešilo zároveň. Určite bude dobrou motiváciou k dosahovaniu ešte lepších výsledkov. Aj za Michala by som chcel poďakovať  majstrom odbornej výchovy za prípravu a škole za podmienky, ktoré nám vytvorila.“

Aj my ďakujeme všetkým trom našim žiakom za vzornú reprezentáciu školy a prajeme im veľa ďalších úspechov. Veď aj účasť na takýchto súťažiach im pomáha získať praktické skúsenosti a možno aj naštartovať ich kariéru už počas školy.

 

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová

Foto: CVTI Banská Bystrica

 

Dnes je
27.04.2024
a meniny má Jaroslav
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.