Študijne oddelenie: 048/4341 222
Deti deťom – Urobme si spolu rozprávkový svet

Deti deťom – Urobme si spolu rozprávkový svet

Pod týmto názvom žiaci druhej učebnej skupiny I. E triedy spolu s majsterkou odborného výcviku Bc. Vlastou Vilhanovou pripravili 5. júna program k Medzinárodnému dňu detí pre deti z Detského domova Hriňová. Myšlienka zrealizovať toto podujatie vznikla už v období Vianoc, pretože prváci, okrem toho, že sú šikovní a chcú pracovať, majú aj dobré srdiečka. A v tento deň ich otvorili pre tých, ktorí to najviac potrebujú. Okrem programu v podobe interaktívnej rozprávky o Červenej Karkulke (deti si mohli samy vybrať, či má, alebo nemá vlk Karkulku zjesť, a napokon uvideli obidve verzie) si každý mesiac odkladali zo svojho vreckového, aby mohli deti potešiť aj darčekmi. Darčekmi prispeli aj kolegovia a partnerské organizácie.

Skôr ako sa naši žiaci predstavili so svojím programom, Ing. Štefan Balogh, riaditeľ školy, ktorý si aj so zástupkyňou pre teoretické vyučovanie  Ing. Miriam Popovičovou našiel čas, privítal deti a poprial im, aby si z našej školy odniesli len tie najlepšie zážitky. Vychovávateľka z Detského domova, Mgr. Lenka Vilhanová, poďakovala za pozvanie a vyslovila presvedčenie, že pre deti to bude nezabudnuteľný zážitok, pretože podobných príležitostí je málo, keďže nie každý má srdce otvorené pre pomoc iným. Podporiť toto podujatie prišla aj Ing. Katarína Štrónerová, zástupkyňa pre praktické vyučovanie.

Potom už deti upriamili pohľad a svoju pozornosť na dej rozprávky. Prváci skvelo a humorným spôsobom stvárnili postavičky z Červenej Karkulky. Zabaviť deti prišli aj čerstvé absolventky našej školy Simonka Sroková a Nicol Civáňová, ktoré všetkých rozosmiali vystúpením „Cuky a Luky“ a potlesk za nádherne zaspievanú pieseň Čerešne a titulnú pieseň z rozprávky o Popoluške si vyslúžila aj Dominika Husaniková z III. E triedy.

Mgr. art. Peter Lukáč a Dominika Neuschlová a Zuzana Chramcová z III. A deťom pripravili fotenie v ateliéri.

Najprv rozpačité začiatky zo strany našich žiakov (ktorí sa potrebovali zbaviť trémy), ale aj chovancov detského domova (ktorí sa ešte celkom neadaptovali na nové prostredie) o malú chvíľu prerástli do spontánnych rozhovorov. Deti zaujímalo naozaj všetko a naši žiaci im ochotne odpovedali na ich otázky. Toto podnetné dopoludnie sa skončilo spoločným obedom v školskej jedálni.

O tom, že žiaci urobili naozaj záslužnú a nie bežnú vec, svedčí aj poďakovanie z Detského domova Hriňová, ktoré nám prišlo nasledujúci deň: „Milá SOŠ-itečka, posielame veľké ĎAKUJEM za krásny deň prežitý na Vašej škole. Bolo nám s Vami veľmi pekne. Nemáme veľa dôvodov takto vycestovať, preto nás veľmi teší, že študenti Vašej školy mali chuť venovať nám svoj čas a energiu a pripravili si pre nás krásne vystúpenia. Boli pre nás inšpiráciou, veľmi nás potešili a pobavili. Z darčekov si každý našiel niečo svoje – chlapci reproduktor, vďaka ktorému majú hudbu aj pri cvičení na dvore, menší s hračkami do pieskoviska, Romanko má celú posteľ obloženú plyšákmi, dievčatá zas vyrábajú gumičkové náramky:) Tento deň bude nezabudnuteľný aj vďaka fotografiám z Vášho ateliéru, ktoré už zdobia steny Detského domova. Všetkých Vás pozdravujú deti z 2. výchovnej skupiny spolu s vychovávateľmi Mgr. Jurajom Dudášom a Mgr. Lenkou Vilhanovou.“

Poďakovanie patrí predovšetkým členom vedenia našej školy, pretože túto myšlienku podporili a vytvorili nám podmienky na realizáciu celého projektu, ale aj  všetkým tým, ktorí prispeli sponzorskými darčekmi: majstrom OV Matúšovi Schmidtovi, Bc. Ivete Hankovej a Jánovi Kasanovi, Ing. Monike Švecovej a spoločnosti Geis SK Zvolen, ktorí boli naozaj štedrí, PhDr. Angelike Slovákovej a spoločnosti Slovenská sporiteľňa, a. s., Antonínovi Filipčákovi, prevádzkovateľovi špecializovanej predajne Orange Slovensko, lekárňam Stella, s. r. o. a Ilda v Banskej Bystrici, bývalým žiačkam, ktoré si dokázali nájsť čas a zapojiť sa do tohto podujatia, a v neposlednom rade prvákom, ktorí prispeli aj vlastnými spoločenskými hrami, knihami, školskými potrebami či sladkosťami. Za všetkých spomeniem Viktora Kováčika, ktorý okrem vlastných darčekov priniesol zo spoločnosti PINUS-LOG z Hrochote, kde vykonával odbornú prax, aj finančný dar 50,00 €.

Odmenou pre nás všetkých boli šťastné pohľady týchto detí. Detský domov je miesto, ktoré vyvoláva u väčšiny ľudí ľútosť, niektorých necháva ľahostajnými, ale nájdu sa aj takí, u ktorých vyvoláva túžbu pomôcť. My sa  budeme, tešiť ak sme aspoň trochu pomohli a aspoň touto malou chvíľou prispeli k ich šťastnejšiemu detstvu.

Autorka. Bc. Vlasta Vilhanová

Foto: Mgr. art. Peter Lukáč

 

Dnes je
29.03.2024
a meniny má Miroslav
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.