Študijne oddelenie: 048/4341 222
Dôchodkové piliere...???? Prečo?

Dôchodkové piliere...???? Prečo?

Možno sa vám to zdá smiešne, ale všetci starneme a raz budeme na dôchodku aj my. Isto by sme si ho radi užívali ako naši susedia „zo západu“. Nemyslite si však, že sa o nich stará štát, to oni si celý život šetrili, aby im bolo lepšie. Už v mladom veku by sme na to mali myslieť aj my.

Práve preto sa naša pani učiteľka Ing. Karolína Hukelová rozhodla priblížiť nám problematiku dôchodkového systému na Slovensku, a to prostredníctvom odborníkov v danej oblasti – finančných poradcov z firmy Brokeria.

Dňa 16.6.2017 sa naša trieda, II. B, spolu s triedami I. E a III. E zúčastnila prednášky, ktorá bola zameraná na finančnú gramotnosť, konkrétne na 2. pilier. Prednášať nám prišla pani Silvia Malová a pán Ondrej Poljovka zo spoločnosti Brokeria. Najprv sa nám predstavili a oboznámili nás so svojou prácou.

Mali pripravenú prezentáciu, ktorá im napomáhala pri vysvetlení, prečo sa oplatí vytvoriť si druhý pilier a čo to vlastne tie piliere sú. Prezentácia bola obohatená okrem obrázkov aj grafmi a číslami, tým pádom bola pre nás zaujímavejšia a dôveryhodnejšia.

Prednáška bola veľmi zaujímavá, dozvedeli sme sa informácie, ktoré nám len tak niekto nepovie, napríklad, že ja ako zamestnanec, ak by som pracoval vo veľkej firme ako Volkswagen, mám nárok od zamestnávateľa dostávať mesačný príspevok na druhý pilier.

Myslíme si, že je to výhodné pre každého, kto rozmýšľa dopredu a nechce byť na príťaž deťom, keď odíde na dôchodok. Pochopili sme, ako ľudia prichádzajú o peniaze tým, že ak ten druhý pilier majú, peniaze na ňom sú bez pohybu.

Vysvetlili nám, ako mať peniaze v pohybe a aký je rozdiel medzi investovaním do podielových fondov a indexov. Pri investovaní do podielových fondov sa ukracujeme po rokoch o tisíce eur. Ďalšou výhodou je, že ak by sme sa rozhodli podnikať, tak pri platení odvodov do sociálnej poisťovne, čo je 18 % z hrubého zárobku, nám z tých 18 % pôjde 4,25 % na náš druhý pilier. Taktiež nám povedali, že do roku 2024 sa to vyšplhá na 6 %. Bola by hlúposť nezačať s tým už hneď po prvej výplate.

V tomto školskom roku sme sa zúčastnili množstva prezentácií, besied či workshopov. Musíme úprimne zhodnotiť, že táto beseda bola pre nás jednou z najzaujímavejších.

Autori a foto: Kristián Karaba a Martina Vodičková, II. B, odbor KMP

 

Dnes je
16.04.2024
a meniny má Dana,Danica
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.