Študijne oddelenie: 048/4341 222
Olympijský deň na našej škole

Olympijský deň na našej škole

Koncom školského roka 2016/2017 prišla na školu výzva zapojiť sa do realizácie projektu Slovenského olympijského výboru Olympijské festivaly Slovenska a zorganizovať Olympijský deň. Cieľom tohto projektu je, aby si školy uvedomili význam športu pre život a zdravý vývoj detí a mládeže. Vo výzve sa uvádza aj to, že v  záujme napĺňania tohto cieľa je inšpirovať ich „veľkou olympiádou“ a ponúknuť im možnosť „dotknúť sa športu a olympizmu“.

            V jednotlivých pavilónoch našej školy sa objavili plagáty, ktoré propagovali toto podujatie a zároveň vyzývali žiakov, ale aj pedagógov, aby sa prihlásili do súťaží v rôznych športových disciplínach. Všetci športovci, ale aj ich fanúšikovia, sa zišli ráno 28. 6. 2017 na školskom ihrisku, kde okrem slovenskej zástavy, ktorú niesli dve dievčatá z I. E, zaznela aj štátna hymna. Potom sa už slova ujal Ing. Štefan Balogh, riaditeľ školy, aby pri príležitosti prvého Olympijského dňa na našej škole vyslovil presvedčenie, že toto podujatie sa stane tradíciou, a poprial všetkým športový, zdarný, ale hlavne fair play deň. Po odznení Olympijskej hymny, ktorá tiež nemohla chýbať, všetkým vedúcim družstiev Mgr. Atila Barus, hlavný organizátor, poskytol organizačné pokyny a mohlo sa začať súťažiť.

            V telocvični sa zišlo šesť súťažných družstiev, aby si zmerali sily vo florbale. Zaujímavosťou bolo, že jedno zo súťažných družstiev tvorili učitelia a majstri odbornej výchovy. Čakal ich naozaj náročný deň, lebo hrali systémom každý s každým. Počas rozcvičky prvých súťažiacich sme oslovili kapitána prvého súťažného družstva žiakov, Mareka Zachara z II. D. „Florbal za školu som hrával už v prvom ročníku, teraz ho hrám len rekreačne, ale napriek tomu verím, že sme dobrý tím a že vyhráme. Ale keď pozerám na súperov (majstri a učitelia), vyzerajú byť tvrdý oriešok a mám z nich obavy.“ Majster OV Ján Kasan prezradil, že práve ich družstvo ide vyhrať nad žiakmi, nakoľko sú nabudení vynikajúcimi výsledkami našich futbalistov do 21 rokov. Nakoniec sme im mohli gratulovať k druhému miestu.

            Na školskom ihrisku systémom každý s každým po 2 x 10 minút hralo šesť družstiev žiakov minifutbal. Hlavným rozhodcom týchto zápasov bol Mgr. Atila Barus a v úlohe fanúšikov ich povzbudzovali spolužiaci.

            Hneď pod školským ihriskom zodpovedne merali vzdialenosti PaedDr. Marta Petrová a Mgr. Miroslav Slota všetkým 12 žiakom, ktorí sa prihlásili do súťaže vrh guľou. Každý z nich mal tri pokusy a rátal sa mu ten najlepší. Najďalej sa podarilo hodiť guľu Danielovi Brezánimu z II. A. Šesťkilogramovou guľou hodil úctyhodných 11,60 m. Bezprostredne po oznámení výsledkov nám povedal, že aj keď sa tomuto športu nevenuje, veril si, pretože je ambiciózny, a veľmi sa teší z toho, že sa mu podarilo vyhrať. Zahanbiť sa nedali ani dievčatá. Víťazstvo si odniesla Simonka Grochalová z I. E, ktorá so štvorkilovou guľou dosiahla vzdialenosť 5,10 m.

            Neďaleko nich Ing. Anna Samášová a Ing. Eva Prostredníková merali vzdialenosti žiakov, ktorí súťažili v skoku do diaľky z miesta. Aj na túto disciplínu sa prihlásilo až 14 žiakov a z víťazstva sa tešili za dievčatá Ema Predajnianska z I. E, ktorá skočila 2,10 m a prezradila nám, že skúsenosti so skákaním už mala zo ZŠ. Z chlapcov bol najlepší Dávid Peprik z II. A  s výsledkom 2,74 m.

            V „školičke“ dohliadali na dodržiavanie pravidiel pri stolnom tenise Mgr. Zuzana Zajacová a Mgr. Ján Glončák. Súťažili tu tri dvojice, pričom hral každý s každým. Na prvom mieste sa jednoznačne umiestnila Natália Koniarová z III. E, ktorá športom žije a mohla by súťažiť snáď vo všetkých športových disciplínach. „Aj keď som hrala len s chlapcami, boli veľmi ľahkými súpermi,“ povedala po vyhlásení výsledkov.

            Všetkých víťazov odmenila nielen diplomom, ale aj sladkosťou Mgr. Kristína Raganová, ktorá bola tiež organizátorkou tohto podujatia. A ako zhodnotila prvý Olympijský deň na našej škole? „Táto výzva ma nesmierne potešila a hneď sme sa s kolegom Mgr. Atilom Barusom pustili do organizovania. Žiaci sa hlásili na jednotlivé športové disciplíny, aj keď možno niektoré zo športov nepatrili do olympijských kategórií (niektorí žiaci súťažili v hre kariet). Teší ma tiež, že do súťaží sa zapojili nielen žiaci, ale aj pedagogickí zamestnanci. Myslím, že tento projekt uvítali hlavne žiaci a že bude mať na našej škole tradíciu. Zároveň bol príjemným ukončením školského roka. Do organizácie sa zapojilo mnoho kolegov, za čo im patrí poďakovanie.“

 

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová

Foto: Mgr. Art Peter Lukáč

Foto: Mgr. art. Peter Lukáč, Bc. Miloslav Lichý, Ing. Peter Turanský, Martina Juhaniaková,

  1. A a Ema Predajnianska, I. E

 

Dnes je
27.04.2024
a meniny má Jaroslav
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.