Študijne oddelenie: 048/4341 222
Kurz ochrany života a zdravia a účelové cvičenia

Kurz ochrany života a zdravia a účelové cvičenia

Druhý septembrový týždeň na našej škole už tradične patrí kurzu ochrany života a zdravia, ktorý absolvujú žiaci tretieho ročníka, a účelovým cvičeniam žiakov prvého a druhého ročníka. Ani tento školský rok nebol výnimkou.

A výnimkou nebolo ani počasie medzi 12. a 14. septembrom. Už tradične pršalo. Preto 150 tretiakov vymenilo školské ihrisko za interiér telocvične, kde si jednotlivé triedy zmerali svoje sily, resp. porovnali vedomosti z oblasti environmentálnej výchovy a ochrany životného prostredia. Chvíľami to vyzeralo, ako keby medzi sebou súťažili iba žiaci III. B a III. E triedy, no bolo to naozaj len zdanie. Problém s akustikou nakoniec vyriešil megafón. Položením otázky, pričom správna odpoveď priniesla nevšednú zaujímavosť z environmentu, vstúpila do hry aj III. A, ktorá sa nakoniec so 6 bodmi umiestnila na štvrtom mieste pred III. D. Tretiemu miestu sa potešila III. C. Sladkú odmenu – čokoládku či keksík, získal každý žiak z III. E, ktorá získala druhé miesto, a víťaznej III. B triedy. Čokoládu si však rozdelili aj žiaci z ostatných tried.

Streda patrila pobytu a pohybu v prírode, a tak, hoci bolo ešte mokro a cesty zablatené, sme vykročili do Laskomerskej doliny, kde nás čakali ďalšie aktivity. Žiaci rozdelení do dvoch skupín absolvovali workshop o tom, ako sa zachovať pri chemickom ohrození. Dozvedeli sa čísla tiesňových liniek ale aj to, čo si so sebou majú v prípade ohrozenia vziať do úkrytu.

Ďalšia časť bola venovaná požiarnej ochrane, orientácii a pobytu v prírode. Aby si žiaci mohli určiť svetovú stranu, mali k dispozícii aj mapu a buzolu. Dozvedeli sa tiež, ako sa chrániť pred bleskami, resp. čo robiť, ak ich v prírode zastihne búrka. Na lepšiu orientáciu v prírode si vyskúšali aj mobilné aplikácie.

Vyskúšali si aj postup pri poskytovaní prvej pomoci pri bezvedomí. Naučili sa ošetriť zraneného, znehybniť zlomeninu, zastaviť krvácanie, ale aj to, ako sa majú zachovať pri epileptickom záchvate. Všetky tieto aktivity demonštrovala na svojich „modeloch“ Ema Kurucová z III. E, za čo si vyslúžila aplauz a veľký potlesk.

Štvrtok patril civilnej ochrane a prehliadke exponátov z druhej svetovej vojny v pamätníku SNP v Banskej Bystrici. Tu sme si pozreli aj film Antropoid, ktorý uviedol múzejný edukátor a lektor Bc. Jakub Mičev. Žiaci po jeho slovách s napätím sledovali atentát na Reinharda Heydricha s krycím názvom operácia Antropoid, ktorý bol vykonaný 27. mája 1942Prahe. Atentát uskutočnili česko-slovenskí výsadkári Jozef Gabčík, Jan Kubiš a Josef Valčík, ktorí boli na túto úlohu špeciálne vycvičení v Škótsku. Atentát bol významnou úspešnou diverznou akciou na predstaviteľa nacistického režimu v priebehu celej 2. svetovej vojny. Heydrich bol najvýznamnejším nacistickým pohlavárom, ktorý bol zavraždený príslušníkmi protinacistického odboja. V reakcii na atentát nacisti zavraždili viac ako pätnásťtisíc ľudí, okrem iného vypálili obce Lidice a Ležáky. Páchateľov atentátu sa im podarilo vypátrať aj vďaka zrade. „Na tento film som chcela ísť už dávnejšie. Autetické prostredie Prahy, nasadenie vlastných životov a nakoniec položenie života za svoju vlasť zaujalo každého z mojich spolužiakov. Keby film nedokumentoval skutočné udalosti, určite by sme neprejavili taký záujem.“ Takto zhodnotila toto podujatie Nikola Šimová z III. E.

Súbežne s kurzom ochrany života a zdravia prebiehali aj účelové cvičenia žiakov prvého a druhého ročníka. Ako túto povinnú aktivitu vnímali naši mladší žiaci, nám prezradila Kvetoslava Šimová z I. E: „Na základnej škole sme mávali branné cvičenia, na ktoré sme sa ani veľmi netešili. Veď vyšliapať si celkom slušný kopec u nás pri Martine bolo pre mnohých náročné. Preto som si nerobila žiadne ideálne predstavy ani o účelových cvičeniach, ktoré nás čakali tu, v SOŠ IT. Myslela som si, že účelové cvičenie bude tiež len vo forme prechádzky a výstupu na Urpín, ale nakoniec som bola milo prekvapená. Mali sme totiž ďalšiu príležitosť získať nové informácie a lepšie sa spoznať aj so spolužiakmi z iných odborov. Účelové cvičenie sme absolvovali v parku pri pamätníku SNP, kde nás čakali prednášky o doprave, zdravotníctve a ochrane životného prostredia. V programe bol zahrnutý aj beh okolo parku, preto sme na internát prišli celkom unavení. Učitelia pri prezentáciách boli milí a vtipní, takže sme sa aj zasmiali. Počasie nám tiež v ten deň prialo a pri aktivitách nás zahrievalo septembrové slnko. Z účelových cvičení sme si odniesli kopec užitočných informácií a tiež nové zážitky.“

 

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová

Foto: Mgr. art. Peter Lukáč, Bc. Miloslav Lichý

           Natália Bednárová, Erika Antoni, III. A          

 

Dnes je
29.03.2024
a meniny má Miroslav
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.