Študijne oddelenie: 048/4341 222
Navštívili sme spoločnosť PayLess v Banskej Bystrici

Navštívili sme spoločnosť PayLess v Banskej Bystrici

Dňa 05. 10. 2017 sme v rámci vypracovania podnikateľského plánu na odbornom výcviku navštívili spoločnosť PayLess v Banskej Bystrici. Účelom spoločnosti je zabezpečiť starostlivosť o telekomunikačné služby. Lukáš Hopják, jeden z jej zakladateľov a bývalý zamestnanec spoločnosti Orange Slovensko, si pred tromi rokmi uvedomil, že analýzou telekomunikačných poplatkov dokáže každej firme na Slovensku ušetriť až 50 % z hodnoty, ktorú aktuálne platí mobilnému operátorovi. Výsledkom bol vznik spoločnosti, ktorá bola v roku 2015 ocenená cenou VIA BONA SLOVAKIA 2015 ako ,,Férový hráč na trhu“. Za tri roky existencie sa spoločnosti PayLess podarilo vybudovať dve sídla, a to v Banskej Bystrici a v Bratislave. Keďže firma stále prosperuje, má vízie aj do budúcnosti.

Pri vstupe do útulne zariadenej kancelárie nás milo privítal práve zakladateľ spoločnosti Lukáš Hopják, ktorý nás slovom sprevádzal počas nášho pobytu v tejto spoločnosti.

Na začiatok nám prezradil, ako prišiel ku krásnej myšlienke a ako spoločnosť vznikla. Pán Hopják pracoval 8 rokov v spoločnosti mobilného operátora, z ktorej sa nakoniec rozhodol odísť a začať podnikať. Práve v predchádzajúcom zamestnaní vznikla jeho myšlienka o podnikateľskej dráhe. Nepáčila sa mu výška mesačného paušálu za telefonovanie a internet, ktorú si mobilný operátor účtoval. Rozhodol sa zmeniť to, a tak sa spojil s kamarátom, s ktorým sa pustili do podnikania. Začiatky neboli jednoduché. Vymyslieť názov spoločnosti, nájsť vhodné miesto pre spoločnosť, získať finančné prostriedky či spropagovať spoločnosť. On to však nevzdal, dokázal prejsť cez najhoršie obdobie a vybudovať si úspešnú spoločnosť.

Firmy, ktoré sa obrátia na spoločnosť PayLess, už nemusia strácať čas zisťovaním si informácii o produktoch alebo službách jednotlivých mobilných operátorov. Spoločnosť Payless to urobí za nich. Vypracuje im detailný prehľad o nákladoch za telekomunikačné služby, poskytne im prístup k informáciám od všetkých poskytovateľov telekomunikačných služieb a tiež možnosť kombinovať jednotlivé služby tak, aby spoločne vybrali to najvhodnejšie riešenie.

Na záver sme mu kládli naše zvedavé otázky. Veď možnosť podnikania v našom študijnom odbore touto cestou bola pre nás novinka. Jedna z množstva otázok, ktoré sme mu položili, sa týkala práve názvu spoločnosti. Dozvedeli sme sa, že písmenka P ako Peter a L ako Lukáš sú začiatočnými písmenami mien zakladateľov spoločnosti. Dnes sa názov chápe ako PayLess – platiť menej.

Po diskusii sme sa spoločne odfotili, poďakovali sme pánovi Hopjákovi za čas, ktorý nám venoval, a informácie, ktoré sme vďaka nemu získali. Spoločnosť na nás naozaj zapôsobila. Svedčí o tom aj úvaha môjho spolužiaka Jakuba: „Firma mala dobrú myšlienku v podnikaní hlavne na základe toho, že je to asi jediná firma, ktorá sa zaoberá touto problematikou. Ale časom by to mohli ešte vylepšiť a rozšíriť svoju ponuku aj pre obyčajných zákazníkov a nielen pre firmy. Mňa osobne zaujalo na tomto podnikaní to, že firma nemá skoro žiadnu konkurenciu. A podľa môjho názoru ani v blízkej budúcnosti nebude mať. Vôbec som netušil, že v oblasti, ktorú študujem, je niečo takéto možné. Je to výborná myšlienka, ako ušetriť firmám výdavky formou zníženia telekomunikačných poplatkov. Zakladatelia spoločnosti mali skvelý nápad.

Autorka: Daniela Micháliková, IV. E

Foto: Natália Koniarová, IV. E

 

Dnes je
28.03.2024
a meniny má Soňa
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.