Študijne oddelenie: 048/4341 222
ZÚČASTNILI SME SA FOTOMARATÓNU

ZÚČASTNILI SME SA FOTOMARATÓNU

Dňa 7. 10. 2017 (v sobotu) sa v Stredoslovenskom osvetovom stredisku na Dolnej 35 v Banskej Bystrici konalo už 16. kolo fotosúťaže Banskobystrický fotomaratón. Po prvý raz sa tejto súťaže zúčastnila aj naša škola. Prinášame vám krátky popis diania.

Na súťaž sa pôvodne prihlásilo 5 žiakov z odboru GDM z 1. a 3. ročníka, nakoniec sme však ostali dvaja: Matej Pobežal z II. B a pán majster Mgr. Art Peter Lukáč. Súťažiacich bolo zhruba tridsať z rôznych vekových kategórií. Boli tam amatéri - nadšenci fotografie, ale aj profesionáli.

Počasie nám prialo a aj slniečko krásne hrialo – ako deň stvorený na vychádzky do terénu. Organizátori súťaže, SOS a Miroslav Zaťko, pre súťažiacich pripravili občerstvenie a 4 témy, z ktorých si každý vybral jednu, a cieľom bolo danú tému čo najkreatívnejšie fotograficky spracovať. Po krátkej registrácii sme dostali poradové čísla, nasledovali dôležité inštrukcie a výber a nahlásenie prezentovaných tém. Žiadny postproces – úprava fotiek mimo fotoaparátu, nebola povolená. Hodnotilo sa zvládnutie témy, nápaditosť, kompozícia a vizuálnosť spracovanej témy. Pred samotným štartom sme si nastavili fototechniku, vo dvore urobili skupinové foto a konečne vyšli do ulíc Banskej Bystrice. Cieľ bol jasný – čo najlepšie reagovať na danú tému v časovom intervale 3,5 hodiny. Každý si šiel svojou vlastnou cestou a každý fotil tak, ako najlepšie vedel. V meste došlo k humorným situáciám, keď sme sa vzájomne pristihli v tých najkrkolomnejších fotopolohách v najzapadnutejších zákutiach – a dokonca aj pri káve. Nestalo sa však, že by vznikli rovnaké či podobné snímky, každý sa snažil byť originálny. Čas plynul a v uliciach sa hemžili žmúriace pobehujúce postavy. Každý mohol odovzdať buď jediný záber, alebo viac záberov, ktoré však už museli byť v podobe fotocyklu s jednotnou dejovou a myšlienkovou líniou.

Od 12:30 bol obed a najlepšie odovzdané zábery hodnotila odborná porota zložená z profesionálnych fotografov Eduarda Gensereka http://portfolio.genserek.com/ a Juraja Vohnouta https://www.facebook.com/juraj.dugi. Tí z odovzdaných záberov vybrali tie najzaujímavejšie, ktoré v odbornom seminári zrecenzovali. Svojimi názormi sa, samozrejme, mohli zapojiť aj súťažiaci. Až pri tejto recenzii si mnohí ešte viac uvedomili rôzne chybičky krásy, kompozície uhlu pohľadu a voľby samotných motívov. Debata bola pútavá a viedla sa v priateľskej atmosfére, kde aj kritika bola podaná vhodnou a veľmi poučnou formou, taktiež s určitou dávkou humoru. Okrem dávky odbornej kritiky porota, samozrejme, vyzdvihla aj pozitíva jednotlivých záberov a navrhla súťažiacim možné riešenia.

Fotografie, ktoré v seminári ohodnotili najpozitívnejšie, mali potenciál stať sa víťaznými. Cenu poroty získala mladá študentka z Banskej Bystrice a úplnou víťazkou sa stala mladá súťažiaca z Lučenca v téme Lavičky, ktorá získala hlavnú cenu – digitálny kompakt Panasonic Lumix FZ82.

Aj napriek tomu, že sme nezvíťazili, súťaže sme sa radi zúčastnili a vôbec neľutujeme. Organizátorom ďakujeme za pohostenie a milé slová a taktiež odbornej porote za ich trefné hodnotenie a čas. Radi sa budúceho ročníka zúčastníme opäť a dúfam, že vo väčšom počte.

Na záver prinášame ukážky z našich ulovených záberov. Fotografie sú vystavené v Stredoslovenskom osvetovom stredisku v Banskej Bystrici – komorná sála SOS – do 3. 11. 2017.

Autor: Mgr. Art Peter Lukáč

Foto: Mgr. Art Peter Lukáč

Matej Pobežal, II. B

 

Dnes je
26.04.2024
a meniny má Jaroslava
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.