Študijne oddelenie: 048/4341 222
Prezentácia výsledkov prieskumu trhu

Prezentácia výsledkov prieskumu trhu

            Aj v tomto školskom roku sme na odbornom výcviku v II. E zrealizovali prieskum trhu. Aby žiaci čo najlepšie pochopili učivo a výsledky prieskumu boli merateľné, ale aj preto, aby si zdokonalili svoje komunikačné zručnosti, požiadali sme o spoluprácu oblastnú manažérku akciovej spoločnosti FaxCopy. Po vzájomnej dohode sme vypracovali dotazníky a žiaci počas nasledujúcich troch mesiacov mali možnosť aplikovať svoje teoretické vedomosti priamo do praktických činností. A ako to všetko zvládli? Prinášame pocity dvoch z nich, Simony Mesarkinovej a Márie Šipulovej.

            „Všetko sa to začalo teoretickou prípravou, kde sme sa naučili, čo vlastne prieskum trhu je. Táto časť bola pre mňa najľahšia, pretože sa to stačilo naučiť, nemusela som zatiaľ bojovať so strachom pri oslovovaní neznámych ľudí. To prišlo až po tom, keď prišla ďalšia časť, a tou bolo priame oslovovanie respondentov v teréne. Oslovovali sme ich, samozrejme, s úsmevom na tvári, s dotazníkom, ktorý sme vypracovali, a s malým darčekom priamo od spoločnosti FaxCopy. Práve oslovovanie respondentov mi pomohlo prekonať trému a strach z toho, že mi niekto nebude ochotný vyplniť dotazník. Keď sme zvládli túto etapu, nasledovalo spočítanie výsledkov a tvorba záverečnej prezentácie. So záverečnou prezentáciou, ktorá obsahovala aj naše vlastné závery a odporúčania, sme sa podelili aj s oblastnou manažérkou spoločnosti FaxCopy, vedením našej školy a prvákmi, ktorých čaká rovnaká skúsenosť na budúci rok. A aké boli moje pocity zo záverečnej  prezentácie? Bola to pre mňa skúsenosť, ktorá mi dala do života mnoho, ale zároveň som pociťovala obrovskú zodpovednosť. Čím viac sa prezentácia blížila, tým viac rástol môj strach, že sa pomýlim alebo  nebudem vedieť, ako ďalej. Všetci sme to, našťastie, zvládli. Nebolo to síce úplne také, aké sme si to predstavovali, no pracovali sme na tom ako jeden tím, a tak sme to dotiahli až do úspešného konca. Po dopovedaní záverečných slov a poďakovaní sme si všetci vydýchli. Mali sme zo seba dobrý pocit, pretože tie mesiace práce a príprav neboli zbytočné. Na všetko zlé sa zabudlo v momente, keď prišli slová pochvaly.“ To sú slová Simonky a pridáva sa aj Majka: „Aj keď som sa na prezentáciu pripravovala precízne, mala som trému. Text som si opakovala pred každou skúškou, ale čím viac som si to opakovala, tým menej som to vedela. Keď začali do miestnosti prichádzať pozvaní hostia, vtedy ma tréma a strach, že zabudnem text, úplne pohltili. Tiahlo sa to so mnou aj počas prezentácie, keď som privítala hostí a aj keď som čítala záverečné odporúčania. Stres zo mňa opadol až vo chvíli, keď sme prezentáciu ukončovali slovami ďakujeme. No zvládla som to a som veľmi vďačná za takúto skúsenosť, pretože aj toto mi pomohlo stať sa odvážnejšou a istejšou v komunikácii či s ľuďmi, či počas štúdia.“

 

            Druháci prezentáciu zvládli naozaj výborne a my si čoraz viac uvedomujeme, aká dôležitá je spätná väzba, či už zo strany vedenia školy, alebo zástupcov spoločností, pre ktoré prieskum trhu vykonávame. Okrem slov pochvaly, ktoré ich motivovali do ďalšej práce, im nakoniec Ing. Andrea Kalíšková odovzdala aj malý darček – vreckový kalendár, ktorý bol pre nich prekvapením.

Autorky: Bc. Vlasta Vilhanová, Simona Mesarkinová a Mária Šipulová z II. E

Foto: Mgr. art. Peter Lukáč

Dnes je
25.04.2024
a meniny má Marek
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.