Študijne oddelenie: 048/4341 222
Sociálne siete a marketing alebo Efektívny facebook marketing

Sociálne siete a marketing alebo Efektívny facebook marketing

To je názov workshopu, ktorý absolvovali žiaci IV. E triedy v stredu 14. februára 2018. Podujatie sa uskutočnilo v rámci Národného projektu NPC v Banskobystrickom kraji. Slovak Business Agency práve v týchto mesiacoch rozbieha Národné podnikateľské centrá a ich záujmom je, okrem iného, podporiť cieľovú skupinu ľudí, fyzické osoby, ktoré nie sú podnikateľmi. Témou pre workshop sú sociálne siete a ich vplyv na vlastné podnikanie. Ide o workshop realizovaný zaujímavou lektorkou, robený zážitkovou formou, pútavým rozprávaním prispôsobeným takej kategórii, akou študenti bezpochyby sú.

                Mgr. Iveta Medveďová, ktorá nás oslovila, spolu so svojimi kolegami predstavila aj lektorku Mgr. Stanislavu Vrbovú. Tá sa počas nasledujúcich štyroch hodín snažila žiakov naučiť vytvoriť a nastaviť si   Facebook stránku, reklamu na Facebooku, čo predstavuje správne zacielenie, čo zvyšuje návštevnosť, prepojenie Facebook stránky a web stránky a pod. Na úvod rozdelila žiakov do troch skupín a úlohou každej z nich bolo za 5 minút vytvoriť reklamnú kampaň na svoju firmu, resp. produkt. Za tento čas si museli určiť cieľového zákazníka, produktového manažéra a tiež definovať, kto je obchodník. Po piatich minútach nasledovala prezentácia a ako prvého sme si vypočuli Michala Klimčíka, ktorý prezentoval marketingovú spoločnosť Všechno pro Pepíka, ktorá sa zaoberá výrobou a predajom jednorazových ponožko-sandál. Dozvedeli sme sa, že sú balené po dva kusy v cene 150,00 českých korún. Klientmi tejto spoločnosti sú starší ľudia a turisti od 40 do 60 rokov. Predaj budú uskutočňovať v stánku v Prahe na Václavskom námestí a tiež cez e-shop v Českej a Slovenskej republike počas letnej sezóny. Sympatická na Michalovi bola aj jeho čeština, ktorou sa snažil rozprávať a lektorka pochválila ich myšlienku a tiež lokalitu. Dominika Husaniková predstavila predaj športových kabeliek v rôznych farbách pre ženy od 15 do 30 rokov, ktoré majú rady voľný štýl. Ide o nový produkt a FB predaj nie je ohraničený lokalitou, a preto je stránka preložená aj do anglického jazyka. Rasťo Petro a jeho skupina predávali ručne šité detské vankúše a ich cieľovou skupinou boli matky s deťmi. Cena od 7 do 10 € bola zdôvodnená výrobou, ktorá je zároveň aj hobby výrobcu.

                Potom sa už venovali publikácii príspevkov na FB, obsahu, grafike a dozvedeli sa aj o grafickom programe Canva, ktorý je zatiaľ, na rozdiel  od Photoshopu, neplatený a dá sa použiť aj v e-shope a na web stránke. Samozrejme sa naučili s ním aj pracovať. Dozvedeli sa aj o tom, aké miesto v marketingu má psychológia – farby, obrázky, veľkosť, titulky, ktoré majú za úlohu predávať, videá, rôzne súťaže a ich vyhodnocovanie. Žiaci si prakticky vytvorili obrázkový príspevok a lektorka, Mgr. Stanislava Vrbová, ich zhodnotila takto: „Bola to príjemná skupina mladých ľudí. Aktívne spolupracovali a zapájali sa do jednotlivých aktivít.“ „Efektívny Facebook marketing na vašej škole bol jedným z prvých podujatí tohto druhu v regióne. Verím, že všetci účastníci si odniesli nielen príjemný zážitok, ale aj mnoho nových inšpirácií a podnetov, ako získané informácie využiť v praxi. Teším sa zo záujmu žiakov, vidieť, že sociálne siete sú vždy príťažlivou témou.“ To sú už slová Mgr. Ivety Medveďovej, manažérky Akceleračného programu Slovak Business Agency a prikladáme aj pocity Doroty Ruskovej, jednej z účastníčok podujatia zo IV. E: „Bola som milo prekvapená. Myslela som si, že nám nepovedia nič nové, keďže si myslíme, že o Facebooku vieme všetko. Zaujali ma praktické veci a určite ich využijem aj pri tvorbe svojho maturitného projektu. Verím, že takýchto podujatí bude na škole viac.“

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová

 

 

Dnes je
25.04.2024
a meniny má Marek
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.