Študijne oddelenie: 048/4341 222
Školské kolo prehliadky projektov Stredoškolskej odbornej činnosti

Školské kolo prehliadky projektov Stredoškolskej odbornej činnosti

Aj v tomto školskom roku sa pred hodnotiacu komisiu školského kola Stredoškolskej odbornej činnosti postavilo deväť žiakov druhého a tretieho ročníka, aby obhájili svoje projekty, s ktorými sa do súťaže prihlásili. Nakoľko všetkých šesť prezentovaných prác pripravili len žiaci študijných odborov pracovník marketingu a grafik digitálnych médií, súťažilo sa len v jednej kategórii.

V stredu,  28. 2. 2018, o 8,00 hod. v zborovni učiteľov súťažiacim poďakoval a veľa šťastia poprial riaditeľ školy Ing. Štefan Balogh, ktorý zároveň súťaž aj slávnostne otvoril.

Pred hodnotiacu komisiu v zložení Mgr. Ján Hôrecký, ktorý bol zároveň aj jej predsedom, Ing. Monika  Maruškinová a Mgr. Lukáš Sihelský ako prví predstúpili žiaci II. E triedy, Martin Gombala a Mária Šipulová, so svojím podnikateľským plánom. Prezentovali svoju cvičnú firmu „PS, s. r. o.“, ktorá sa zaoberá výrobou a predajom suvenírov s tematikou II. svetovej vojny. Slogan „P. S. – nezabudni na to, čo bolo“ hovoril snáď za všetko.

Ich starší spolužiaci z III. E, autor Tomáš Krjak a spoluautorky Lucia Laurová a Michaela Kováčiková, predstavili svoj „Manuál pre nezamestnaných“. V práci sa venovali otázke nezamestnanosti, ako postupovať pri hľadaní si zamestnania, ako sa pripraviť na pracovný pohovor a nechýbali ani ukážky „ako áno“ a „ako nie“ na výberové konanie, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačné listy a životopisy.

Ema Kurucová, tiež z III. E, predstavila svoju prácu pod názvom „Vstupný proces do OSSR“. A prečo práve táto nevšedná téma? „Viem, že táto téma nie je až taká známa a práve preto by som chcela  touto prácou ľudí oboznámiť s postupmi a podmienkami vstupu do Ozbrojených síl SR a tiež s kariérnym rastom v NATO. Po skončení školy by som sa chcela stať profesionálnou vojačkou,“ reagovala na  položenú otázku Ema.

Nasledovali ďalšie dva podnikateľské plány. Miriam Peťková z III. E predstavila firmu Paperclip (z AJ spinka), ktorá sa bude zaoberať kúpou a predajom kancelárskych potrieb a jej spolužiačka Andrea Zemánková predstavila masážny salón Sofia.

Posledná predstúpila pred komisiu Silvia Jakubíková z III. A. Predstavila svoju prácu „Stoličky umenia“. „Chcela som vytvoriť niečo nevšedné a jedinečné a zostať pri pôvodnom zámere autora,“ začala svoju obhajobu.  Predstavila stoličku Matka – dielo od Mikuláša Galandu a Výkrik od Edvarda Muncha.

 Kvalitné projekty, ktoré žiaci prezentovali a  reakcie na otázky poroty všetkých jej členov postavili pred veľmi ťažkú úlohu. Vybrať tri najlepšie projekty nebolo vôbec jednoduché . Po zvážení všetkých aspektov  porota nakoniec dospela k rozhodnutiu. Z prvého miesta a nákupnej poukážky v hodnote 20 € v predajni Datart sa tešil Tomáš Krjak so svojimi spoluautorkami, druhé miesto a poukaz v hodnote 15 € patril Silvii Jakubíkovej a na tretej pozícii sa umiestnila Andrea Zemánková, ktorá získala nákupný poukaz v hodnote 10 €. Všetci ostatní sa umiestnili na čestnom štvrtom mieste.  „Prekvapila nás vysoká úroveň prezentovaných projektov. Veríme, že najlepší nás budú dobre reprezentovať na krajskom kole, ktoré sa uskutoční  6. apríla 2018 v priestoroch Súkromného gymnázia, Gemerská cesta 1/1, 984 01 Lučenec.“ To sú už slová Mgr. Jána Hôreckého, koordinátora SOČ na našej škole.

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová

Foto: Mgr. art. Peter Lukáč

 

 

Dnes je
26.04.2024
a meniny má Jaroslava
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.