Študijne oddelenie: 048/4341 222
Realizácia programu Erasmus + v Trutnove

Realizácia programu Erasmus + v Trutnove

V nedeľu 8. apríla 2018  sme sa vybrali na „dámsku jazdu“ (päť tretiačok a Ing. Karolína Hukelová a Bc. Vlasta Vilhanová). Stretli sme sa na vlakovej stanici v Banskej Bystrici. Plné očakávaní sme sa presunuli na vlakové nástupište, kde sa s nami prišiel rozlúčiť aj pán riaditeľ Ing. Štefan Balogh, ktorý nám poprial veľa úspechov v práci  na mobilitnom projekte a odprevadil nás na dlhú cestu do českého mesta Trutnov. Tú sme si spríjemňovali rôznymi hrami, no aj napriek tomu nám posledné kilometre ubiehali veľmi pomaly a  niektoré z nás na poslednom úseku  aj zaspali.

Na stanici v Trutnove už na nás  čakalo vedenie SOS a SOU Trutnov, riaditeľ  Mgr. et Mgr. Jiří Zahradník a zástupkyňa riaditeľa pre teoretické vyučovanie pani Mgr. Ing. Jitka Daňková. Naložili nám kufre do auta a odviezli nás  k reštaurácií, kde sme sa spoločne navečerali. Unavené a dobre najedené sme sa presunuli do Hotela Adam, ktorý sa stal na nasledujúce dva týždne naším domovom..

Ráno na nás čakali výdatné raňajky v podobe švédskych stolov priamo v hoteli. Potom  sme sa vybrali v ústrety novým zážitkom priamo do trutnovskej školy, kde  sme si prišli zdokonaliť naše odborné zručnosti, preukázať svoje manažérske schopnosti, ale aj vyskúšať si prácu na medzinárodnej úrovni. Pán riaditeľ nás privítal a predstavil nám žiakov, s ktorými budeme na projekte  spolupracovať a už nás čakala krátka prezentácia, a neskôr aj prehliadka školy. Navštívili sme výrobňu pekárenských a cukrárskych výrobkov, kde to neskutočne voňalo, ale aj chutilo.  Neskôr sme mohli nahliadnuť aj do tried a uvidieť, ako prebieha vyučovanie v susednej ČR.  

             Nás však  čakala práca na projekte, ktorá spočívala v naplánovaní a realizácii PR podujatia, čím by sme prispeli k vytvoreniu lepších vzťahov s verejnosťou a tiež k lepšiemu zviditeľneniu školy v tomto regióne.  Po tejto tvorivej diskusii s pánom riaditeľom sme išli na obed do ich školskej reštaurácie. Obed bol naozaj skvelý, žiaci, „čašníci“, sa správali profesionálne a my sme odišli spokojní. Už sme vedeli, že ideme organizovať Deň otvorených dverí a súčasťou tohto podujatia bude aj prieskum verejnej mienky a to nielen v Trutnove, ale aj neďalekých Tepliciach nad Metují.

              Ráno sme sa zobudili do krásneho slnečného dňa. Veľkou výhodou bolo, že do školy sme sa presúvali peši, nakoľko prechádzka po čerstvom vzduchu s prvými rannými lúčmi je naozajstný pôžitok. V škole sme sa opäť stretli s pánom riaditeľom, prediskutovali sme s ním výsledky našej včerajšej práce a doladili nedostatky. Presunuli sme sa do počítačovej triedy a spolu s českými spolužiakmi Lenkou, Miškou, Lukášem, Davidem a Honzem sme začali pracovať. Pripravili sme anketu na zistenie kvality poskytovaných služieb, výsledky ktorej  nám pomôžu pri realizácii Dňa otvorených dverí. Okrem dotazníka  sme zvládli vytvoriť aj pozvánku na Deň otvorených dverí, anketový lístok, ktorého súčasťou bol aj darčekový kupón. Aj keď práca bola náročná,  spoločnými silami sme to zvládli.

            Každý deň sme mali  pripravené veľké množstvo voľnočasových aktivít. Po komentovanej prehliadke naozaj pekného mesta Trutnov  sme navštívili zámok Kuks a Braunuv betlém. Ďalší deň na nás čakali Adršpašské skaly, ktoré naozaj stojí za to vidieť. V Mladej Boleslavy sme  mali možnosť vidieť výrobu automobilov značky Škoda a navštíviť aj Múzeum tejto automobilky. Víkend patril hlavnému mestu Prahe, kde sme mohli vidieť výmenu stráži na hrade, Karlov most, ale aj previesť sa loďou po Vltave. V nedeľu sme sa vyviezli lanovkou na Sněžku a nový týždeň sme začali návštevou Safari parku a ZOO  v meste Dvúr Králové nad Labem.  Nezabudnuteľným zážitkom bola aj návšteva lanového parku v Jánskych Lázňích a jazda na bobovej dráhe v Malých Bukoch. Pri všetkých týchto aktivitách nás sprevádzali buď profesionálni sprievodcovia alebo zamestnanci  hostiteľskej školy, ktorí nám dokázali, že český národ je priateľský a dobroprajný.

                        Posledné dni pobytu patrili Dňu otvorených dverí a záverečnej prezentácii našej činnosti. Keďže náš pán riaditeľ sa musel ponáhľať naspäť na Slovensko, zmenil sa čas prezentácie. Aby sme to však vyriešili diplomaticky a bez veľkých zmien, prezentovali sme ju dvakrát. Našu prácu si mohli pozrieť neskôr aj zamestnanci a žiaci  trutnovskej školy. V tento deň sme okrem dvoch prezentácií zvládli aj varenie bryndzových halušiek pre našich českých priateľov a kolegov.

Blížil sa čas odchodu a návratu domov, na Slovensko. Všetci sme sa, aj napriek tomu, že sme sa tu mali naozaj skvele,  tešili,  ale lúčiť sa s našimi novými českými kamarátmi bolo náročnejšie, ako sme očakávali. Dva týždne v Českej republike v nás zanechali krásne spomienky, množstvo nezabudnuteľných zážitkov, ale aj nové skúsenosti.

 

 

Autorka: Andrea Zemánková, III. E

Foto: Katarína Žiaková, III. A,  Martina Vodičková, III. B

 

Dnes je
28.03.2024
a meniny má Soňa
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.