Študijne oddelenie: 048/4341 222
Naši žiaci zožali úspech v súťaži AMFO 2018 a postupujeme do regionálneho kola

Naši žiaci zožali úspech v súťaži AMFO 2018 a postupujeme do regionálneho kola

AMFO 2018 je označenie najprestížnejšej celoštátnej súťaže amatérskej fotografickej tvorby v rôznych vekových kategóriách, do ktorej sa úspešne zapojili aj naši žiaci z odboru GDM. Porotcov súťaže zaujala netradičná fotografická tvorba našich žiačok z II.B Zuzany Lišuchovej, Simony Višnákovej a Veroniky Salákovej, ktorých fotografie vybrali do regionálneho kola. Súťažilo sa v troch kategóriách čierno-biela fotografia, farebná fotografia a multimediálna prezentácia, a fotografie museli mať navyše výstižné názvy. Kritériá hodnotenia fotografií boli pomerne rozsiahle a podrobné, celkovo sa prihliadalo na umelecko-tvorivé,  technické a odborné oblasti. Vystavené fotografie sme obdivovali na výstave v komornej sále SOS za doprovodu a odborného lektorátu Mgr. Miroslava Zaťka. Až na výstave je možnosť uvedomiť si oveľa hlbšie mnohé nedostatky, ktoré si človek predtým nevšimne a pritom sú veľmi dôležité pre nasledujúci rozvoj v danej oblasti.

AMFO je celoštátna postupová súťaž v amatérskej fotografii a je najstaršou a najprestížnejšou súťažou a zároveň vrcholným podujatím tohto druhu na Slovensku. Jej počiatky vedú do 60. – 80. rokov 20. storočia, spoločne s českou súťažou v tradícii pokračuje dodnes. Súťaž je určená deťom, mládeži a dospelým, nie je tematicky zameraná, ani vymedzená, a preto sú zaujímavé rozmanité tvorivé prístupy jednotlivých autorov. Hlavným cieľom súťaže je nadobúdanie vedomostí, rozvíjanie zručností a umelecko-odborný rast jednotlivcov prostredníctvom poznávania, realizácie a prezentácie umeleckej tvorby v oblasti amatérskej fotografickej tvorby.

Aj napriek tomu, že fotoaparát má dnes skoro každý, málokto prostredníctvom neho vie hlbšie vyjadriť myšlienku a umelecky ju podať divákom. Aj súťaže a výstavy sú pre žiakov veľmi dobré skúsenosti, pri ktorých si častokrát hlbšie uvedomia veľa podstatných okolností okolo fotografie... Vyzývame preto aj ostatných našich žiakov, ktorí zaváhali či nestihli. Šťastie môžu skúšať na budúci rok znovu.

Sme veľmi radi z úspechu našich šikovných žiačok a bez ohľadu na to, ako v regionálnom kole uspejú, im želáme veľa kreativity, trpezlivosti a úspechov v ďalších projektoch nielen v oblasti fotografie. Určite našim skvelým žiačkam  zo srdca prajeme nech sa ich fotky prebojujú až do celoštátneho kola.. Všetky fotografie, ktoré postupujú do regionálneho kola, si môžete pozrieť v Komornej sále SOS na Dolnej ulici 35 v Banskej Bystrici, a to do piatku 4. 5. 2018.

Autor: Mgr. art. Peter Lukáč

 

Dnes je
16.04.2024
a meniny má Dana,Danica
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.