Študijne oddelenie: 048/4341 222
Úspešné zvládnutie prijímacích skúšok rozhodne o budúcom smerovaní deviatakov

Úspešné zvládnutie prijímacích skúšok rozhodne o budúcom smerovaní deviatakov

Jedni odchádzajú, iní prichádzajú. Zatiaľ, čo piatok 11. 5. 2018 patril štvrtákom a ich rozlúčke so školou, pondelok 14. 5. 2018 prichádzali tí, ktorí chcú zaujať ich prázdne miesta v laviciach – deviataci zo základných škôl z takmer celého Slovenska.

                Aj tento rok  nás zaujímalo, čo ich na našu školu privádza a prečo sa rozhodli pre štúdium práve na Strednej odbornej škole informačných technológií, a tak sme sa ich na to opýtali.  Je ráno,  krátko pred ôsmou hodinou a pred školou už stretávame len rodičov. Žiaci sa odobrali do tried, v ktorých ich práve čaká 20 testových otázok zo slovenského jazyka. Rodičia Jána Bartíka z Krupiny prišli aj so starším synom.  Ich mladší syn sa rozhodol podať prihlášku na našu školu a to hneď na dva študijné odbory  - mechanik počítačových sietí a grafik digitálnych médií. Ako ste spokojní s výberom vášho syna?  „Bol na burze povolaní a hneď sa rozhodol. Veľmi sa teší na štúdium na vašej škole, je to jeho sen a my dúfame, že sa mu splní,“ odpovedajú zhodne rodičia.

                Presúvame sa do budovy D1. Kolegyne Ing. Karolína Hukelová a Ing. Monika Maruškinová od každého žiaka prijmú návratku, privítajú ho a poskytnú mu všetky potrebné informácie. Práve k nim prichádza aj zástupkyňa riaditeľa školy, Ing. Miriam Popovičová. Využívame príležitosť a pýtame sa jej na to, aký bol záujem o štúdium na našej škole tento školský rok? „Prihlášky na obidva termíny si podalo až 437 deviatakov. Je to viac ako po minulé roky a my sa tomu veľmi tešíme. Teší nás aj to, že oveľa viac žiakov sa hlási na dva študijné odbory práve k nám.“

                Na každom poschodí kolegovia usmerňujú prichádzajúcich žiakov a my prichádzame pred učebňu na prvom poschodí, kde už čaká Tibor Budinský zo ZŠ Dráčik z Banskej Bystrice. Na otázku, či má z prijímacích pohovorov strach, zavtipkoval, že má strach z toho, že mu nikto neotvorí učebňu. Hlási sa   na odbor grafik digitálnych médií a naša škola sa mu páči oveľa viac ako ostatné.

                Na schodisku oslovujeme Rebeku Moravčíkovú z Liptovských Revúc a Timeu Fridrichovú z Hontianskych Moraviec, ktoré sa práve zoznámili. Obidve chcú byť grafičky a o škole sa dozvedeli z internetu. Hľadali niečo kreatívne, ale aj umelecké zároveň, a práve to rozhodlo o ich výbere. Sú presvedčené, že práve tento odbor im poskytne mnoho možností do budúcnosti.

                Predierame sa plnými chodbami k učebni č. 209. Mgr. Vierka Roštárová tu práve privítala 26 chlapcov a usadila ich podľa presného zasadacieho poriadku. Dvaja sa nedostavili.  Dva varianty odpoveďových  hárkov, ktoré im rozdala, doplnila pokynmi a v triede zavládlo ticho. Žiaci sa ponorili do práce a my potichúčky vychádzame. Na chodbe čaká na svojho syna Matúša Koseca jeho matka. Hlási sa na odbor mechanik počítačových sietí, ale aj na obchodnú akadémiu. Ona mu drží palce, aby sa dostal práve k nám.

                O 08,45 hod. odovzdávajú svoje odpovede poslední žiaci a pred matematikou ich čaká polhodinová prestávka. Opäť sme ju využili na rozhovory s rodičmi, ale hlavne žiakmi, ktorí už majú jednu časť skúšky za sebou. Veríme, že úspešne. Rodičia nášho ďalšieho budúceho grafika Samuela Batisa z Brezna, ktorý má prihlášku aj na SPŠ JM v Banskej Bystrici, vedia, že ich syn bol na prijímačky pripravený. Aj Samuel sa vyjadril, že otázky zo slovenského jazyka neboli ťažké a dúfa, že rovnaká bude aj skúška z matematiky.  „Mal som priemer 1,5 a dúfam, že ma prijmú. Vaša škola má odbor, ktorý ma baví najviac z ponúk všetkých škôl,“  dodáva na záver.

                Zuzana Babíková z Martina prišla v sprievode svojej sestry a sesternice. Už na Burze stredných škôl v Martine sa rozhodla, že pôjde študovať grafiku digitálnych médií, pretože ju zaujal nielen odbor, ale aj škola ako celok.   A čo prijímačky? „Učím sa dobre a otázky zo SJL sa mi nezdali ťažké. Bolo to fajn a aj pred matematikou sa snažím byť bez stresu.“

                Laura Petrásková zo Šiah chce byť mechaničkou počítačových sietí. Prečo práve tento „chlapčenský odbor“? „Toto je jediná škola, ktorá ma zaujala a veľmi ma baví programovanie. Slovenčina sa dala prežiť, ale pred matematikou mám strašné pocity.“  Držíme palce a veríme, že sa jej to podarí.

                Na skúšky z matematiky čaká aj pätica dievčat. Lucia Púpavová z Malachova, ktorá sa hlási na odbor klientsky manažér pošty, prezradila, že ju zaujal nielen odbor, ale aj škola. Jej nové kamarátky Simona Mesiarová zo Zázrivej, Natália Turisová z Podbrezovej, Kristína Makovníková z Lopeja a Tatiana Vozárová z Hlohovca sa chcú stať pracovníčkami marketingu a tiež si nevedia predstaviť štúdium na inej škole. Naša škola ich zaujala už počas Dňa otvorených dverí a sympatický im bol hlavne vzťah učiteľov a žiakov. Preto sa chcú stať súčasťou tohto diania.  Všetky sa zhodli na tom, že čakali, že to bude ťažšie a matematiky sa boja menej, pretože si všetky robili testy na webovej stránke našej školy a bez problémov ich zvládli.

                O desiatej prijímacie skúšky končia. Žiaci majú za sebou aj skúšku z matematiky a my stretávame opäť Lauru Petráskovú z Levíc, ktorá nám hneď oznamuje, že matematika bola strááášne ťažká.   Aj Aurelius Hamar a Sebastián Hutňan, obidvaja tiež z Levíc, si myslia, že ťažšia ako  slovenský jazyk bola matematika. Zdalo sa im, že tam bolo veľa rovníc, no dúfajú, že im to vyjde. Veď okrem grafiky si podali prihlášku aj na technika informačných a telekomunikačných technológií, a preto si skúšku zopakujú ešte vo štvrtok.

                Matej Varga zo ZŠ v Tornali si myslí, že skúška zo slovenčiny bola ťažšia, aj keď by uvítal viac času aj na matematiku. Chce byť mechanikom počítačových sietí a naša škola ho veľmi oslovila už počas Dňa otvorených dverí. Povedal nám, že „je to pekná a dobre vybavená škola.“

                Zastavíme sa aj pri trojici chlapcov Erikovi Chabanovi  a Matúšovi Rybárovi zo Zvolena a Ondrejovi Krutkovi z Krupiny. Všetci si vybrali odbor mechanik počítačových sietí. Aj im sa zdala slovenčina ľahšia. Nedostatok času a stres spôsobili, že na matematike si aj zatipovali. Napriek tomu veria, že im to vyjde.

                Brány našej školy opúšťajú poslední uchádzači o štúdium. Prvý termín prijímacích pohovorov majú už za sebou. Mnohí z nich sa však vo štvrtok vrátia, pretože obidve prihlášky si podali k nám.  A my ich tu opäť radi privítame. Potom už budú čakať len na rozhodnutie o prijatí, resp. neprijatí na štúdium. Všetkým prajeme veľa šťastia.

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová

Foto: Mgr. art. Peter Lukáč 

 

Dnes je
25.04.2024
a meniny má Marek
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.