Študijne oddelenie: 048/4341 222
PATRÍME MEDZI ELITU V ĽUDSKÝCH PRÁVACH NA SLOVENSKU

PATRÍME MEDZI ELITU V ĽUDSKÝCH PRÁVACH NA SLOVENSKU

V dňoch 11. - 13. apríla 2018 sa uskutočnilo celoslovenské kolo 20. ročníka Olympiády ľudských práv v dedinke Omšenie pri Trenčíne a nechýbala tam ani naša škola, ktorú reprezentoval Tomáš Krjak z III.E triedy.  Prepracoval sa tam postupne, najskôr bol najúspešnejší v školskom kole, čo mu zaručilo postup do krajského kola, kde potvrdil svoje kvalitné výkony a postúpil do celoslovenského kola. Treba spomenúť, že do celoslovenského kola sa podarilo spomedzi všetkých škôl na Slovensku postúpiť len trom odborným školám,  z banskobystrického kraja našej ako jedinej.

Celoslovenská súťaž sa skladala z dvoch častí, a to riešenie modelových situácií, kde bolo základom správne odhadnúť situáciu, vedieť, ktorá strana porušila koho práva a navrhnúť správne opatrenie k tomu, aby tieto práva neboli naďalej porušované. Témy sa týkali hlavne oblasti práva na slobodu, práva na slobodné voľby, menšinového práva a podobne. Druhou časťou súťaže bola obhajoba vopred pripravených úvah. Súťažilo sa v 3 skupinách, pričom traja najlepší postúpili do finálovej dvanástky.

Našu školu na celoslovenskom kole reprezentoval žiak III.E triedy, Tomáš Krjak :


„Súťaž sa mi veľmi páčila. Spoznal som veľa úžasných ľudí, s ktorými som v kontakte dodnes. Veľmi si cením prípravu organizátorov, že nám dali možnosť stretnúť sa s významnými osobnosťami z oblasti slovenskej politológie a žurnalistiky, ktorí s nami diskutovali na večerných seminároch a workshopoch. Je to pre mňa veľmi pekná spomienka a urobím všetko preto, aby som sa do celoslovenského kola dostal aj budúci rok, tentokrát   šťastie nestálo na mojej strane, keďže sa mi len o chlp nepodarilo postúpiť do finálovej dvanástky.“

Autor: Mgr. Tomáš Trudič, PhD., koordinátor ľudských práv

 

Dnes je
18.04.2024
a meniny má Valér
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.