Študijne oddelenie: 048/4341 222
Koncoročný školský výlet – Muránsky hrad

Koncoročný školský výlet – Muránsky hrad

Posledné dni v škole sa spájajú aj s rôznymi aktivitami, ako sú exkurzie alebo školské výlety. Tento rok sa partia nadšencov zo SOŠ IT na čele s pani učiteľkou Ing. Karolínou Hukelovou a Ing. Vladimírom Cipovom vybrali na túru. Ich cieľom bola prekrásna zrúcanina Muránskeho hradu.

Ráno o 7:30 hod. sa vybraní žiaci z I. E, II. E, II. A, II. B, I. C a I. D stretli pred budovou SOŠ IT a vydali sa na dlhú, skoro dvojhodinovú cestu autobusom. Počasie nás stále držalo v napätí, všetci sme sa modlili, nech nám neprší a naše modlitby boli vypočuté. Vystúpili sme v obci Muráň a vydali sa na dvojhodinovú túru horou, aby sme sa tak dostali k druhému najvyššie položenému hradu na Slovensku (prvý je Oravský zámok). Cesta bola namáhavá, niektorí to už chceli aj vzdať, ale dali sme to a k hradu sme sa dostali. Hrad leží v nadmorskej výške 935 m, obec Muráň 345 m. Náš výstup prekonal navýšenie 590 metrov nad morom.

Pred hlavnou bránou nás čakali vrecia s pieskom, ktoré sme vyniesli hore na hrad. Prečo? Hrad je v rekonštrukcii, vyviesť naň stavebný materiál je namáhavé, preto nadšenci, ktorí opravujú hrad, prišli s myšlienkou, nech každý turista, pokiaľ chce, priloží ruku k dielu. S radosťou sme pomohli!

Odmenou nám bol prekrásny výhľad na Muránsku planinu. Takmer 360 m dlhé a 96 m vysoké rumovisko mohutného hradu by sme mohli obzerať aj niekoľko hodín.  Bola to nádhera. Nakoľko začalo hrmieť a poprchávať, rýchlym krokom sme sa vydali späť pod kopec. V Chate pod hradom sme prečkali dážď. Slniečko sa však opäť na nás usmialo, a tak sme na záver stihli ešte opekačku. Domov sme si odniesli kopec zážitkov a niektorí aj svalovicu J Každému vrelo odporúčame navštíviť tento hrad, my sa tam isto vrátime...

                                                                                             

Žiaci I. E a Ing. Karolína Hukelová

Dnes je
29.03.2024
a meniny má Miroslav
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.