Študijne oddelenie: 048/4341 222
Burzy informácií pre žiakov základných škôl

Burzy informácií pre žiakov základných škôl

Kam po skončení školy? Otázka, ktorá trápi mnohých žiakov ôsmeho a deviateho ročníka. Rozhodovanie o budúcom smerovaní deviatakov základných škôl nemusí byť vždy jednoduché nielen pre nich samotných, ale ani pre ich rodičov. Ťažké pri výbere školy to majú najmä tí, ktorí nemajú vyhranené záujmy. Pre nich, ale aj tých ostatných, sa každoročne organizujú burzy informácií, kde sa prezentujú stredné školy v rôznych mestách Slovenskej republiky. Okrem toho stredné školy organizujú pre deviatakov a ich rodičov, ale aj výchovných poradcov na základných školách, aj Dni otvorených dverí.

Aj v tomto školskom roku má naša škola čo deviatakom ponúknuť, a tak okrem spomínaných aktivít základné školy aj navštevujeme. V októbri naši kolegovia Ing. Karolína Hukelová a Mgr. Martin Pagáč už stihli zavítať medzi deviatakov na dve základné školy v Brezne, na ZŠ v Čiernom Balogu, Beňuši, Ľubietovej, Brusne a v Slovenskej Ľupči. Pri osobnom kontakte mali žiaci možnosť dozvedieť sa o študijných odboroch a aktivitách, ktoré škola ponúka, podrobnejšie informácie a ako po iné roky, aj teraz bol najväčší záujem o štúdium v študijnom odbore grafik digitálnych médií.

Mgr.  Miroslav Slotta a Bc. Vlasta Vilhanová sa spolu s vybranými žiakmi 23. 10. 2018 zúčastnili prvej tohtoročnej Burzy informácií vo Zvolene. Tu sa  uskutočnil už  8. ročník podujatia „Stredoškolák“, ktoré  zorganizovalo Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie vo Zvolene v spolupráci s občianskym združením KALMA. Bolo určené žiakom 8. a 9. ročníka základných škôl, ich rodičom a pedagógom z okresu Zvolen a Krupina.

Z tohto dôvodu naša Stredná odborná škola informačných technológií v Banskej Bystrici tiež prijala pozvanie a vo svojom prezentačnom stánku pripravila pre deviatakov video- prezentácie jednotlivých študijných odborov a bulletiny. Naši žiaci  im so zanietením prezentovali svoju školu a všetky jej aktivity. Aj toto prispelo ku skutočnosti, že o štúdium na našej škole prejavilo záujem veľké percento oslovených.  

„Som žiačkou študijného odboru pracovník marketingu a príležitosť prezentovať svoju školu tu vo Zvolene som dostala po druhýkrát. Po štyroch rokoch štúdia na tejto škole som už vedela využiť svoje komunikačné zručnosti, čo mi umožnilo v čo  najväčšej miere zaujať budúcich stredoškolákov. Každý z nás, ktorí sme sa tejto udalosti zúčastnili, sme si to užívali a s nadšením prezentovali svoju školu. Veď čo je lepšie, ako to, keď mladší žiak na teba uprene hľadí a ty sám mu vieš pomôcť s výberom jeho budúcnosti.“ Toto sú slová Nikoly Šimovej zo IV. E, ktorá sa vyjadrila bezprostredne po tomto podujatí.

Táto prezentácia našej školy sa však odlišovala od tých ostatných. Súčasťou nášho stánku bola aj Slovenská pošta, a. s., ktorá plánuje v budúcom školskom roku spustiť v spolupráci s SOŠ IT, Tajovského 30, Banská Bystrica duálne vzdelávanie v študijnom odbore klientsky manažér pošty. Slovenskú poštu zastupovala Ing. Angela Lazorová, špecialistka na odbore vzdelávania a rozvoja. Okrem letákov, z ktorých sa žiaci ZŠ mohli dozvedieť podrobnejšie informácie o možnosti tohto štúdia, ich motivovala aj prezentačnými predmetmi. Žiaci pozitívne reagovali na benefity, ktoré tento spôsob štúdia prináša, hlavne na podnikové štipendium. Pani Ing. Lazorová uvítala to, že sa burzy zúčastnil veľký počet žiakov a ocenila tiež dobrú organizáciu podujatia, pretože žiaci prichádzali postupne, aby každý z nich mal možnosť získať informácie pri každej prezentujúcej strednej škole. Po skončení podujatia sa poďakovala za túto možnosť a prejavila záujem zúčastňovať sa aj ďalších   servisov profesijných informácií pre voľbu povolania žiakov ZŠ spolu s našou školou.

V budúcnosti však pre našich prvákov pripravujeme aj ďalšiu novinku a tou je možnosť študovať v novo koncipovanom študijnom odbore zameranom na digitálne technológie a Industry 4.0.   A o čo tu vlastne pôjde? „Ide o vytvorenie úplne nového študijného odboru, ktorý sa zatiaľ nevyučuje na žiadnej inej škole v SR. Reagovali sme na požiadavky zamestnávateľov v IT sektore, ako napr. T Systems Slovakia, člena Košice IT Valley Association, ktorí zaznamenávajú nedostatok odborníkov vo funkcii konzultant a integrátor claudových   riešení pre podniky a organizácie. Absolventi dokážu používať a integrovať moderné  digitálne technológie. Určite to zaujme všetkých, ktorých láka práca s IoT alebo Smart City, pretože sa naučia nielen využívať tieto technológie, ale môžu sa stať aj odborníkmi v oblasti inteligentných sietí novej generácie,“ priblížila nám problematiku nového študijného odboru Ing. Katka Štrónerová, zástupkyňa riaditeľa pre praktické vyučovanie.

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová

Foto: Michal Kozelský, III. A

 

Dnes je
05.05.2024
a meniny má Lesana
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.