Študijne oddelenie: 048/4341 222
Asertívne komunikačné techniky pri vybavovaní zákazníka

Asertívne komunikačné techniky pri vybavovaní zákazníka

Asertívne komunikačné techniky sú formy medziľudskej komunikácie, ktoré nie sú ani agresívne ani pasívne a umožňujú primeraným spôsobom vyjadrovať svoje pocity, názory a potreby v interakcii s inými ľuďmi. Asertívne správanie je jasné, priame, snaží sa vyjadriť to, čo chce, aby druhí pochopili. Asertívnu komunikáciu sprevádza získavanie komunikačných schopností a v pozadí týchto schopností môžeme objaviť vždy aspoň niektorú z asertívnych komunikačných techník.

Vedieť profesionálne vystupovať a poznať princípy asertívneho správania aj pri vybavovaní zákazníka je zvyčajne náročné. A aby si naši pracovníci marketingu z I. E tieto techniky osvojili čo najlepšie, pozvali sme v piatok, 26. 10. 2018, medzi nás  PhDr. Angeliku Slovákovú zo Slovenskej sporiteľne, a. s., ktorá si pre nich pripravila rôzne modelové situácie a úlohou žiakov v dvojiciach, pričom jeden bol zamestnanec a druhý klient,  bolo v každej z týchto situácii prakticky použiť odporúčanú techniku asertívneho správania.

Workshop, v ktorom sa žiaci naučili, ako reagovať na námietku „Je to drahé“, v ktorom dostali tri typy, ako správne reagovať na akúkoľvek námietku a dva najčastejšie typy reakcií klientov na nátlak, ich opäť posunul na ich profesionálnej ceste. Aj aktivity zamerané na aktívne počúvanie, láskavosť, otočenie výzvy na príležitosť alebo „take your time“ im umožnili upevniť a zdokonaliť si  svoje doterajšie komunikačné zručnosti.

Príjemným spestrením dňa bol aj halloweenský sprievod,  ku ktorému sa niektorí z nich aj pridali. Čoskoro sa však vrátili a pokračovali v získavaní nových vedomostí. A čo im priniesol tento workshop? Na to sme sa niektorých opäť opýtali:

„Dnešný ďalší vydarený workshop ma  veľmi milo prekvapil. Pani Angelika Slováková , ktorá sa nám po celý čas aktívne venovala, mala výborný prejav pri prezentácii a  zapôsobila na nás tým najlepším spôsobom. Odniesla som si nielen príjemný zážitok, ale aj nové vedomosti. Dúfam, že ešte medzi nás zavíta,“  povedala Barbora Pántiková. Natália Turisová dodala: „Aj ja som mala veľmi dobré pocity, pretože sme sa opäť učili hravou formou. Mali sme aj aktivity, v ktorej sa každý jeden z nás dostal do roly zákazníka alebo predavača. Veľmi ma to baví  a teším sa na  ďalšie príjemné oživenie praktického vyučovania.“ Pripája sa aj Adam Hruška: „Dnešná aktivita bola veľmi dobrá a premyslená, veľmi sa mi páčil prístup pani Slovákovej, ktorá si pripravila prezentáciu, ale  aj zaujímavé aktivity. Ďakujem za super prednášku.“

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová

Foto: Mgr. art. Peter Lukáč

 

Dnes je
05.05.2024
a meniny má Lesana
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.