Študijne oddelenie: 048/4341 222
Moja cesta do Litvy...

Moja cesta do Litvy...

Ako precestovať štyri krajiny za jeden deň a zadarmo? Poviete si, to je nemožné! Presvedčím vás o opaku. Mne sa to podarilo vďaka môjmu kamarátovi Paťovi, aktívnemu členovi OZ SYTEV.

Občianske združenie SYTEV (Slovak Youth for Traveling, Education and Volunteering, t.j. Slovenská mládež pre cestovanie, vzdelávanie a dobrovoľníctvo) je dobrovoľníckou organizáciou. Cieľom tejto organizácie je umožniť mladým ľuďom zažiť nové dobrodružstvá, zábavu, spoznať nových ľudí vo všetkých krajinách Európy.  Organizácia realizuje projekty spadajúce pod Erasmus+. SYTEV pomáha plniť sny mladých ľudí. Projekty, ktoré realizuje, sa spájajú s rôznymi témami, napr. alkoholická prevencia, morálna výchova, spoznávanie kultúr a pod. Ja som sa zúčastnil jedného z nich.

Všetko sa začalo 11. októbra 2018 o štvrtej ráno. Nastúpil som  do auta, ktoré ma odviedlo na letisko. Cieľom mojej cesty bola Litva. Stres a úzkosť ma mučili už od prvého momentu,  nevedel som, čo ma čaká. Keď som sedel v lietadle, uvedomil som si, že už niet cesty späť. Moja cesta do Litvy nebola priama. Využil som množstvo prestupných letov v Rakúsku, Lotyšsku, Litve. Štyri krajiny za jeden deň J

Stres zo mňa opadol vo chvíli, keď som vstúpil do hotela. Priateľská atmosféra, milí ľudia a zbierka podivných akcentov angličtiny. V prvý deň sme absolvovali prednášku s ministerkou zdravotníctva Litvy, s predsedníčkou WHO (Celosvetová zdravotnícka organizácia) a predsedníčkou Inštitútu alkoholových štúdií pre Spojené kráľovstvo. Dozvedeli sme sa o dôsledkoch pitia alkoholu, oboznámili nás s výsledkami dlhoročných štúdií dôsledkov pitia alkoholu a jeho dopadu na spoločnosť. Litva má neslávne prvenstvo v konzumácii alkoholu v Európe, práve preto sa prednáška konala tu. Po obede sme sa všetci účastníci zoznámili medzi sebou rôznymi zábavnými hrami...

Na druhý deň začal workshop, ktorý trval dva dni. Workshop bol orientovaný na vývoj a inováciu projektov zameraných proti alkoholizmu. Našou úlohou bolo navrhnúť projekt tohto typu. Venovali sme sa tak problematike alkoholizmu, jeho vplyv na mládež a spoločnosť celkovo. Bolo to veľmi zaujímavé, dozvedel som sa, že alkohol tvorí 6 rôznych druhov rakoviny, v niektorých prípadoch spôsobuje depresie, ktoré vedú k samovraždám, čo je v Litve, bohužiaľ, dosť časté. V mojej skupine sme vypracovali projekt orientovaný na problém alkoholu za volantom, pretože Slovensko je prvé v rebríčku úmrtí v dôsledku autonehody spôsobenej požívaním alkoholu. Navrhli sme zvýšenie cien parkovného v blízkosti barov a krčiem, následne zavedenie nočnej MHD za prijateľnú cenu, zvýšiť preventívne kontroly vodičov na cestách a sankcie. A to bol koniec našej misie.

Domov som šiel so slzami v očiach, lúčiac sa s novými priateľmi z celého sveta a s hrejivým pocitom na duši. Odniesol som si množstvo zážitkov, na ktoré už nikdy nezabudnem.

Autor: Martin Gombala, III. E

 

Dnes je
05.05.2024
a meniny má Lesana
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.