Študijne oddelenie: 048/4341 222
Aj tento rok sa uskutočnilo školské kolo súťaže ZENIT

Aj tento rok sa uskutočnilo školské kolo súťaže ZENIT

V tomto školskom roku sa konal už 35. ročník súťaže Zenit a naša škola, tak ako aj po iné roky, zorganizovala školské kolo tejto súťaže.  Prvé súťažné kolo prebiehalo už 16. 10. 2018 a išlo o kategóriu Zenit v programovaní. Skôr, ako Mgr. Ján Hôrecký zadal žiakom úlohy, Ing. Štefan Balogh im poprial veľa šťastia pri ich riešení.  Po jeho povzbudivých slovách sa už dvaja žiaci v kategórii A a osem žiakov v kategórii B pustilo do riešenia deviatich úloh.  Štyri hodiny, ktoré mali k dispozícii, ubehli veľmi rýchlo a  víťazom školského kola súťaže v kategórii A sa stal  Filip Mojžiš, ktorý získal spolu 37 bodov. Celkovým víťazom školského kola súťaže Zenit v programovaní a tiež víťazom v kategórii B je Marek Kraus, ktorý získal v súčte za všetky úlohy spolu 60 bodov a postupuje do krajského kola tejto súťaže.„Súťažil a zvíťazil som už aj v minulom školskom roku. Tento ročník boli úlohy síce  ľahšie a zaujímavejšie, problém som však videl v tom, že každá úloha skrývala v sebe nejaký chyták, na ktorý som musel prísť, čiže v konečnom dôsledku to bolo ťažšie, ale napriek tomu som to zvládol.“To sú už slová, ktorými zhodnotil túto súťaž Marek Kraus.

Ďalšou kategóriou tejto súťaže bola kategória  grafický dizajnér. Úlohou žiakov súťažiacich  v tejto kategórii bolo kreatívne a inovatívne vytvorenie vizuálu zadanej úlohy. Na základe zadaných podmienok mali určiť usporiadanie grafických prvkov, vzhľad a použiteľnosť svojich návrhov, ale aj to, ako bude vyzerať vizuálna identita značky, v našom prípade spoločnosti.   Žiaci, ktorí súťažili v kategórii WebDeveloper, boli zodpovední za usporiadanie, vzhľad a použiteľnosť webových stránok. Ich práca (s použitím kombinácie grafických zručností a technických znalostí tvorby webových stránok) zahŕňala pochopenie zadania a požiadaviek na web, implementovanie dizajnu so všetkými požadovanými funkciami, napísanie webových stránok pomocou vybraných programovacích jazykov, rozhodnutie o tom, ako budú obrázky a ďalšie materiály digitálne optimalizované a prezentované na stránke. Realizátormi týchto kategórií boli Bc. Ondrej Ruman, Mgr. art. Matej Opálený a Mgr. art. Lukáš Sihelský. Posledný z nich skonštatoval, že tento rok bola najvyššia účasť zo strany žiakov. Do súťaže v kategórii grafický dizajnér sa zapojilo až 16 žiakov a aj napriek tomu, že úlohy boli náročné, väčšina z nich ich  vypracovala v časovom limite.  Najviac bodov a víťazstvo v tejto kategórii získal Patrik Ďurej. V kategórii WebDeveloper bol najúspešnejší už spomínaný Marek Kraus.

Poslednou kategóriou, ktorá sa uskutočnila  23. novembra 2018,bola Zenit v elektronike. Slávnostný ráz tomuto podujatiu dala zástupkyňa riaditeľa školy  pre praktické vyučovanie, Ing. Katarína Štrónerová, ktorá popriala súťažiacim veľa tvorivých síl a nerušený priebeh súťaže.

Súťaž pozostávala z teoretickej a z praktickej časti. Teoretickú časť tvoril test z elektroniky a elektrotechniky, ktorý  trval 45 minút. Mal 30 otázok,každá správne vypracovaná otázka sa hodnotila 1 bodom. V teoretickej časti, ktorá sa konala 16.októbra2018,súťažilo v kategórii A  25 žiakov 3.a 4. ročníka, v kategórii B 19 žiakov 2.ročníka našej školy. Postup do praktickej časti súťaže si zaistili prví štyria žiaci z každej kategórie.

V praktickej časti žiaci dostali sadu elektronických súčiastok s doskou plošného spoja.Celé zapojenie bolo potrebné osadiť súčiastkami podľa schémy  a rozloženia súčiastok na návrhu plošného spoja a, samozrejme, oživiť, čiže uviesť do činnosti. Časový limit bol 240 minút. Hodnotil sa návrh plošného spoja, kvalita spájkovania, funkčnosť výrobku a čistota vyhotovenia. V tejto časti mohli súťažiaci získať spolu 90 bodov.

Víťazi školského kola Peter Ambrózay, Jakub Kretík,  Matúš Píga a Viliam Meleg postupujú do krajského kola súťaže ZENIT v elektronike, ktoré sa koná 27.novembra2018 na SPŠ JM v Banskej Bystrici. Hodnotiaca komisia v zložení Ing. Katarína Štrónerová, Ján Kasan, Ing. Peter Turanský, Ing. Eva Prostredníková, vyslovuje poďakovanie všetkým žiakom , ktorí našli odvahu a zúčastnili sa školského kola súťaže.

Postupujúcim do krajského kola Zenit prajeme veľa úspechov a želáme im čo najlepšie  umiestnenie a  postup do celoslovenského kola Zenit.

 

Autor: Ján Kasan, majster  OV

Foto: Mgr. art. Peter Lukáč        

 

Dnes je
26.04.2024
a meniny má Jaroslava
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.