Študijne oddelenie: 048/4341 222
AGÁTKA KAMENSKÁ

AGÁTKA KAMENSKÁ

Fantázia a tvorba je niečo, čo obohacuje ľudskú myseľ aj dušu. Naši žiaci , ktorí študujú odbor grafik digitálnych médií, sú väčšinou šikovní v grafickej, možno výtvarnej oblasti. Medzi nimi však potichu a nenápadne študuje aj jedno milé dievča z II.A triedy, ktoré v sebe objavilo aj literárny talent. AGÁTKE KAMENSKEJ sa v jej veku podarila skvelá vec, napísala román, ktorý jej nedávno vydali knižne. Preto sme neváhali a položili jej pár zvedavých otázok.

  1. Agátka, prezraď nám niečo o sebe. Aká si, čomu sa venuješ vo voľnom čase?

Práve študujem GDM II. A. Škola ma veľmi baví , no neodmysliteľnou súčasťou môjho bežného života je písanie. Taktiež sa venujem  maľbe a kresbe. Umeniu som sa venovala už na ZUŠ v Banskej Bystrici. Priebežne sa pripravujem na výstavy, ktoré ma onedlho čakajú. Veľmi rada trávim čas s priateľmi, s rodinou a s mojimi mačkami. Som veľký milovník mačiek a nadšenec lietajúcich strojov.

  1. Čo ťa priviedlo práve k písaniu? Kedy si s písaním začala?

Inšpirovali  ma hlavne názory a postoje ľudí, ich povahové črty, odlišnosti medzi ľuďmi. Niekedy sa človek cíti byť iný ako ostatní, inokedy sa stráca v dave. Ja som sa tiež stretla s pocitom odlišnosti a zrazu som mala nutkanie začať písať knihu o vlastnej fiktívnej hrdinke. Od malička som veľmi rada písala a ostalo mi to až dodnes.

  1. Je knižka Ja nie som zo Zeme tvoj prvý príbeh?

Áno, je to môj prvý príbeh, ak nerátam zopár pokusov zo základnej školy, ktoré sú milou spomienkou na moje začiatky.

  1. Prosím ťa, prezraď nám aspoň niečo, o čom je tvoja knižka?

Hlavná hrdinka Zoe je obyčajné dievča žijúce v Austrálii, ktorej život sa zmení v jedinom okamihu. Na vlastnej koži zažíva, že mimozemská civilizácia existuje a dokonca je jej súčasťou. Nové skutočnosti v nej vyvolávajú najskôr strach, smútok a obavy. Zoe sa učí žiť v novom prostredí s druhou rodinou, spoznáva taktiež nepriateľov a prekonáva prekážky spolu s priateľmi a zažíva množstvo fascinujúcich príbehov.  Aj keď mimozemský život je úplne odlišný od pozemského, zisťuje úžasnú vec: kdekoľvek vo vesmíre sa nachádzate, všade existuje láska, najmocnejší cit ľudskej existencie.

  1. Mnohých by zaujímalo, ako šestnásťročnému dievčaťu vyjde vo vydavateľstve vlastná kniha. Ako teda prebiehalo vydávanie knihy?

Keďže išlo o moje prvé vydanie, rozhodli sme sa najskôr o elektronické publikovanie knihy na stránke 1000knih.sk. Čoraz viac nás lákala predstava zhmotnenia diela do knižnej podoby a tu nám vyšiel v ústrety fantastický team 1000knih.sk, ktorý nám bol veľmi nápomocný a vďaka ktorému sme knihu mohli vydať.

https://www.okno-do-sveta-poznania.sk/products/ja-nie-som-zo-zeme/ - tlačená podoba knižky

http://www.1000knih.sk/obchod/sci-fi/ja-nie-som-zo-zeme# - elektronická podoba knižky

  1. Ako na tvoju knižku reagovalo okolie - rodina, priatelia, spolužiaci, učitelia?

Okolie bolo najprv prekvapené, keďže počas písania  som držala príbeh v tajnosti a brala som  to len ako výplň voľného času. Písanie  ma uchvátilo, premenilo sa na veľkú záľubu, no  a príbeh sa premenil na knihu. Aj moje osobné pocity boli úžasné, keď som si knihu mohla prvýkrát zobrať do vlastných rúk. Je to neopísateľný pocit.

  1. Máš už nápady na ďalšie knižky? Píšeš niečo práve teraz?

Áno, nedávno som dopísala druhé dielo, ktoré už len čaká na korekciu a vydanie. Zatiaľ sústreďujem nápady a myšlienky na tretiu knihu, ktorá je  v začiatočnom štádiu.

  1. A na záver nám skús povedať, kde by si sa rada videla povedzme o desať rokov?

Nepochybne chcem pokračovať v písaní, maľovaní a tvorení, ktoré ma maximálne napĺňa. Taktiež  plánujem venovať sa škole a čo sa týka vzdialenejšej budúcnosti, chcela by som spojiť  záujmy s  mojím odborom, ktorý ma vždy priťahoval a som šťastná, že mám možnosť ho študovať.  Mojím snom je spolupracovať s ľuďmi na vytvorení filmu, scenáru a seriálu a ak by som snívala ďalej, pokojne by mohlo ísť o jeden z mojich námetov.

Veľmi pekne ti ďakujem za rozhovor a želám veľa úspechov.

Mgr. Agáta Scholtzová

Foto: Agáta Kamenská

 

Dnes je
19.04.2024
a meniny má Jela
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.