Študijne oddelenie: 048/4341 222
Pracovníci marketingu z I. E si vyskúšali vedenie obchodného rozhovoru

Pracovníci marketingu z I. E si vyskúšali vedenie obchodného rozhovoru

Ani v piatok  23. novembra 2018  žiaci I. E nemali núdzu o zážitkové učenie. Na odbornom výcviku sme privítali Ing. Jána Krchňavého, ktorý je naším spolupracovníkom už od vzniku študijného odboru pracovník marketingu. V minulosti vlastnil špecializovanú predajňu  Telekom a aj v súčasnosti sa venuje marketingu a podnikaniu. Ale hlavne mladým ľuďom, pre ktorých si dokáže vždy nájsť čas. Nebolo tomu inak ani teraz a okrem inscenovaného vedenia obchodného rozhovoru pri predaji produktov mobilných operátorov poskytol žiakom aj niekoľko ďalších užitočných informácií a  rád do života.  Potom už koordinoval situácie obchodného rokovania, ktoré si pre jednotlivé dvojice žiakov pripravil. Pre predajcov mal pripravené pokyny, ktoré musel dodržiavať a pre zákazníkov tiež stanovil kritériá. Nikto okrem nich však nevedel, o aké situácie ide a tak vzniklo aj množstvo humorných situácií.  Žiaci, ako vždy,  tieto aktivity privítali s nadšením a po odchode pána Ing. Krchňavého o nich diskutovali, čím si utvrdzovali svoje nové poznatky. Niekoľko vyjadrení žiakov si môžete prečítať na nasledujúcich riadkoch:

„Dnes sme sa opäť učili hravou formou. Na workshop k nám prišiel pán Ing. Ján Krchňavý. Porozprával nám veľa nových a zaujímavých vecí, ktoré v budúcnosti určite každý z nás využije. Povedal nám najmä to, aká je komunikácia dôležitá, ako správne komunikovať so zákazníkom a na to  nadväzovali aj aktivity, ktoré sme s ním robili. Ja so spolužiačkou Laurou Muránskou som prezentovala  predajný proces u mobilného operátora. Ja ako zákazník, ktorý si chce kúpiť nový mobilný telefón, avšak bez príslušenstva, ako je ochranné sklo, poistka, slúchadlá a obal. Ona však mala za úlohu mi toto príslušenstvo  za každú cenu predať.  Bolo to poučné a veľa mi to dalo.“ To sú slová  Natálie Turisovej.

Tatiana Vozárová povedala: „Pán Ing.  Ján Krchňavý nám  hovoril o predajnom procese, o fázach komunikácie so zákazníkom. Dozvedeli sme sa ako prezentovať produkt tak, by si ho zákazník kúpil. Keď k nám príde zákazník s nejakou požiadavkou, mali by sme mu navrhnúť vždy dve riešenia.   Potom sme robili aktivity, pri ktorých bol jeden kupujúci a druhý predávajúci a kupovali rôzne produkty. Pri prvej dvojici kupujúca prišla do predajne mobilných telefónov a predávajúca jej podľa jej požiadaviek mala ponúknuť mobil. Keď jej predávajúca ponúkala doplnkové služby k mobilu, úlohou kupujúcej bolo odmietnuť všetko, čo jej navrhne. Ďalšia dvojica mala za úlohu v drogérií zahrať scénku pri predaji zubnej kefky za obmedzenú cenu  a posledná, tretia dvojica v predajni Volkswagen kupujúcej odporučiť auto podľa jej požiadaviek. Bol to zaujímavý workshop, z ktorého  sme sa opäť veľa dozvedeli.“

„Aj dnešný workshop nám obohatil odborný výcvik o poznatky  a skúsenosti z praxe a zo života. Najprv sme si spoločne zopakovali učivo, teda ako ústretovo a správne vybaviť zákazníka, ako a čo by sme mali robiť, aby sme urobili dobrý prvý dojem. To sme si mohli následne vyskúšať v pripravených  predajných situáciách. Nakoniec sme  prakticky prijali aj reklamáciu. Podľa môjho názoru vždy,  keď nám pani majsterka dohodne workshop, sa niečo nové priučíme.  Napríklad dnes som sa dozvedela, čo je to leasing. Veľmi som vďačná za tieto workshopy, snáď ešte zažijeme veľa podobných akcií.“  To sú záverečné slová Barbory Pántikovej a nám ostáva len veriť, že spôsob, akým sa snažíme u žiakov zdokonaľovať ich odborné zručnosti, okrem toho, že  obohacuje proces vyučovania,  prispieva  tiež k rozvoju ich kreativity a k lepšej príprave na ich budúce povolanie. 

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová  a žiaci I. E

Foto: Mgr. art. Peter Lukáč

 

Dnes je
16.04.2024
a meniny má Dana,Danica
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.