Študijne oddelenie: 048/4341 222
Stredná odborná škola informačných technológií, Tajovského 30, Banská Bystrica  opäť otvorila Stredoškolské EXPO v Europa SC

Stredná odborná škola informačných technológií, Tajovského 30, Banská Bystrica opäť otvorila Stredoškolské EXPO v Europa SC

„Máte doma školáka, ktorý končí základnú školu a stále sa nevie rozhodnúť, na akú strednú školu pôjde? Pošlite ho od 14. do 18. januára 2019 do bystrickej Europy na Stredoškolské EXPO a možno práve vďaka nám sa rozhodne, aké je jeho budúce smerovanie.“  Na túto výzvu ESC v Banskej Bystrici mali možnosť zareagovať rodičia a žiaci základných škôl už niekoľko týždňov. Toto podujatie sa aj v tomto školskom roku  nieslo pod heslom „Vyber si najlepšiu budúcnosť“ a už tradične ho otvorila naša škola.

V pondelok 14. 1. 2019 si preto návštevníci mohli opäť prezrieť práce najšikovnejších žiakov SOŠ IT v Banskej Bystrici a oboznámiť sa s ponukou študijných odborov ako i s ďalšími aktivitami  a možnosťami, ktoré škola svojim žiakom ponúka.  Mohli sa tiež dozvedieť aj o novinkách, ktoré škola aktuálne prináša.

Propagačné stánky všetkých piatich študijných odborov prezentovali práce typické pre jednotlivé odbory a navyše, každý, kto prejavil záujem, si ich mohol aj vyskúšať.  Technici informačných a telekomunikačných technológií priblížili konfiguráciu routera, predviedli zváranie optických vlákien a aj letovanie elektrických obvodov. Tých, ktorí mali záujem hlavne o počítačovú techniku, určite zaujali aj konfigurácie mechanikov počítačových sietí v CISCO Packet Traceri. Oslovil ich aj návrh PC sietí a následná simulácia. Návštevníci si mohli prezrieť model počítača pod názvom „PC na dlani“ alebo funkčný model VoIP siete, ktorý slúži na telefonovanie cez internet. Hneď pri vedľajšom stole si mohli vyskúšať prácu v programe EAGLE, v ktorom mali možnosť navrhnúť dosky s plošnými spojmi (DPS, PCB).

Na ďalších stoloch ich čakali tie najlepšie práce žiakov študijného odboru grafik digitálnych médií. Tu sa mohli zahrať aj 3D počítačovú hru, prezrieť si fotokatalógy, časopisy, CD booklety a obrazy. Všetko toto vytvorili žiaci v rámci maturitných projektov. Pozornosť vzbudila aj 3D tlačiareň, kde sa záujemcom vytvoril na základe skenovania 3D model a jednému z nich sa tento model aj vytlačil. Nikto, hlavne z mladšej generácie, neodolal pokušeniu založiť si 3D okuliare a prostredníctvom nich sa preniesť do virtuálnej reality. Na  všetkých čakal fotoateliér, ktorý je už tradične asi najväčším lákadlom. Slogan „Načo platiť nadarmo? Cvakneme vás zadarmo...“ a   príležitosť získať profesionálne fotografie využilo, tak ako po iné ,  mnoho návštevníkov.  

Tí, ktorí si chceli otestovať svoje vedomosti, mohli tak urobiť v prezentačnom stánku pracovníkov marketingu formou hry „Páli vám to?“. A aj tí menej úspešní si odniesli odmenu – pero alebo pohľadnicu našej školy.

Podnikatelia, ale aj tí, ktorí sa podnikať ešte len chystajú, si mohli vyskúšať vedenie účtovných dokladov prostredníctvom programu Cross. Používatelia poštových služieb si mohli zahrať pexeso, prípadne ďalšie interaktívne počítačové hry, v ktorých si mali možnosť  preveriť svoje vedomosti o poštových zásielkach a o spôsoboch ich podávania. Toto im umožnili žiaci študijného odboru klientsky manažér pošty. 

Návštevníci mohli pri práci pozorovať aj žiakov pri tvorbe digitálnej maľby, ale tiež kresby ceruzkou.  Počas celého dňa pútali pozornosť vstupy moderátorov z radov pedagógov a žiakov našej školy, ktorí návštevníkom priblížili aktivity školy, ale aj pocity tých, ktorí ich absolvovali. A práve z týchto vstupov sa návštevníci mohli dozvedieť aj o možnosti štúdia v novokoncipovanom študijnom odbore Správca digitálnych a inteligentných systémov, ktorý bude realizovaný v systéme duálneho vzdelávania. V systéme duálneho vzdelávania bude prebiehať aj vyučovanie v študijnom odbore klientsky manažér pošty. Podrobnosti o pripravovanom štúdiu záujemcom poskytla aj  zamestnankyňa Slovenskej pošty, a. s.. Moderátori však zaujali aj ďalších návštevníkov a to ponukou akreditovaných vzdelávacích kurzov pre dospelých. Aj tento rok  bolo toho veľa, čo sme mohli záujemcom ponúknuť. Príjemnú atmosféru navodili tiež vystúpenia našich žiakov. Folklórne vystúpenie tanečníc, mažoretky či spev sprevádzaný hrou na gitare  prinútili pristaviť sa aj tých najuponáhľanejších.

Aj keď v tomto povianočnom období  bolo návštevníkov nákupného centra menej ako v ostatnom období, tešili sme sa z ich záujmu. Mnohí deviataci sa nielenže snažili získať informácie  o ponúkaných študijných odboroch,   ale niekoľkí z nich sa práve tu rozhodli, že pôjdu študovať  na našu školu.   To však neboli jediné ponuky zo strany verejnosti.  Hudobníka Marcela Bielika zaujalo rozprávanie nášho žiaka, grafika digitálnych médií,  Mateja Pobežala  s moderátormi a  na základe toho mu ponúkol spoluprácu. „V ESC ma zaujal rozhovor so žiakom, ktorý sa zaoberá grafikou. A práve tá je dôležitou súčasťou prezentácie mojej hudobnej produkcie. Okrem šikovných žiakov ma zaujala aj prezentácia vašej školy ako celku. Študijné odbory, ktoré ponúkate, hlavne ich zameranie, sú a budú čoraz vo väčšej miere neodmysliteľnou súčasťou každej spoločnosti. Spôsob, akým žiaci svoju prácu prezentujú, ich prehľad a profesionalita žiaka, s ktorým som sa rozprával, ma fascinovali. Rád by som s vašou školou v budúcnosti spolupracoval,“ povedal nám  Marcel Bielik. A na otázku „Čo ti škola dáva?“, ktorú sme položili Matejovi Pobežalovi z III. B  triedy, nám odpovedal: „Okrem zručností, ktoré som tu získal, vám v tejto chvíli odpoviem prácu, prácu a ešte raz prácu.“   Sme radi, že aj takého a podobné skúsenosti môžu naši súčasní žiaci získať práve pri prezentáciách  svojej práce a odboru, ktorý študujú.

 

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová

Foto: Mgr. art. Peter Lukáč

 

Dnes je
20.04.2024
a meniny má Marcel
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.