Študijne oddelenie: 048/4341 222
Predstavenie celosvetového projektu E-NABLE

Predstavenie celosvetového projektu E-NABLE

V rámci náhradného vyučovania počas Krajského kola Olympiády v anglickom jazyku žiaci  III. B a IV.D triedy mali možnosť spoznať celosvetový projekt E-NABLE.  Pán Agi Gonda, dobrovoľník, minulý rok vytvoril v Slovenskej Ľupči pobočku tohto projektu, a tak sa pričinil o to, že tento projekt funguje aj na Slovensku. Ide o projekt, v ktorom dobrovoľníci pomocou 3D tlače tvoria náhrady dlaní a rúk pre deti a dospelých, ktorým tieto časti tela chýbajú.

Ing. Katarína Štrónerová, zástupkyňa  riaditeľa pre praktické vyučovanie, pána Gondu privítala a zároveň predstavila projekt. Zároveň oznámila žiakom, že 3D tlač  týchto protetických mechanických náhrad rúk bude aj jednou z tém maturitných projektov v rámci praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky.

Skôr, ako pán Agi Gonda pustil žiakom prezentáciu, rozprával o tom, ako sa dozvedel o našej škole a študijných odboroch, ktoré škola ponúka. 14. januára tohto roku navštívil prezentáciu našej školy v ESC počas podujatia Stredoškolské EXPO a škola, ale aj študijné odbory ho veľmi oslovili. Záujem v ňom vzbudili práce žiakov, ale hlavne 3D tlačiareň.  A práve preto, že žiaci majú     možnosť    vytvárať  3D modely, začal sa o školu intenzívnejšie zaujímať, a to bol aj dôvod jeho návštevy.

Potom sa už žiaci dozvedeli aj niektoré informácie z histórie a to, že v  roku 2011 vytvoril Ivan Owen  kovovú funkčnú bábkovú ruku pre kostým Steampunk . Po uverejnení videa z ruky na stránkach YouTube ho kontaktoval juhoafrický tesár Richard Van As, ktorý stratil prsty pri nehode pri spracovaní dreva. Owen a Van As pracovali na prototypoch protézovej ruky, predtým, ako sa Owen rozhodol začleniť do procesu návrhu 3D tlač. To viedlo k vytvoreniu prvej 3D tlačenej mechanickej ruky.  Zdieľanie návrhu tejto ruky na Open License viedlo k vytvoreniu komunity.  Potom im už pustil prezentáciu, ktorá obsahovala videá, kde šťastné deti brali do mechanických rúk rôzne predmety. Táto dobrovoľnícka činnosť na vlastné náklady  inšpirovala aj samého Agiho Gondu aj napriek tomu, že sa zaoberá výrobou drevených dekorácií a hudobných nástrojov.  A keď asi pred rokom videl toto video, chcel si to vyskúšať a vyrobiť aspoň jednu ruku. Zaujalo ho to však tak, že založil pobočku, na ktorú sa postupne napájajú firmy. Skôr ako žiakom umožnil vyskúšať tieto produkty, vyzval ich k tomu, aby nikdy nepodceňovali silu svojich nápadov. Nakoniec všetkých vyzval k šíreniu tejto myšlienky a poprial im, aby sa im veselo tvorilo. 

A aká bola odozva žiakov z III. B? Tu sú ich vyjadrenia: „Veľmi ma zaujal prístup pána Gondu, a to s akým záujmom rozprával o tejto dobrovoľníckej organizácii. Je vidieť, že to robí s radosťou, z lásky a s veľkým posolstvom pomôcť iným. Prednáška aj prezentácia boli zaujímavé a motivačné. Škoda, že netrvali dlhšie. Veľmi ma zaujala jednoduchosť prevedenia ortézy a jej funkčnosť. 3D objekty - ruky, ktoré pomáhajú hendikepovaným ľuďom pri ich každodennom fungovaní, sú naozaj prospešným vynálezom. Zaujímavý nápad na maturitný projekt spojený s dobročinnosťou.“

 

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová

Foto: Mgr. art. Peter Lukáč

 

Dnes je
26.04.2024
a meniny má Jaroslava
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.