Študijne oddelenie: 048/4341 222
Škola končí, život volá... alebo ako sa pripraviť na pracovné pohovory

Škola končí, život volá... alebo ako sa pripraviť na pracovné pohovory

Pod týmto názvom sa uskutočnil workshop, ktorý absolvovali žiaci I. E triedy v rámci učiva odborného výcviku, ktoré je zamerané na výberové konania, pracovné pohovory a písanie žiadostí o prijatie do zamestnania, motivačných listov a životopisov. Mgr. Žaneta Bursová z Centra voľného času Junior doplnila workshop o ponuku a dopyt práce na trhu a tiež vysvetlila žiakom ich cenu pre zamestnávateľa.   Žiaci mali možnosť prejaviť svoju kreativitu pri písaní netradičných životopisov či motivačných listov, ale vyskúšať si aj pracovný pohovor s PhDr. Angelikou Slovákovou.

O ich aktívnom prístupe svedčia aj nasledujúce slová Tatiany Vozárovej z I. E: „Dozvedeli sme sa, že na Slovensku je dostatok práce, ale o niektoré pracovné pozície ľudia nemajú záujem. Sú to napríklad vodiči vysokozdvižných vozíkov, zvárači, elektrikári, kontrolóri kvality, strojníci. Naopak, o niektoré oblasti majú ľudia veľký záujem, napríklad administratíva, obchod, cestovný ruch, hotelierstvo. Na základe toho vzniká nesúlad medzi ponukou firiem a požiadavkami ľudí. Dozvedeli sme sa aj o platových očakávaniach. Zaujímavá bola aj informácia, že absolventi stredných škôl si pýtajú na pracovných pohovoroch plat vyšší o 27% ako absolventi vysokých škôl. Ďalej sme sa dozvedeli, že ženy si na pracovných pohovoroch pýtajú plat nižší o 18% ako muži. K tejto téme sme robili aktivitu, že každý mal na papier napísať, koľko by chcel zarábať, aké sú jeho schopnosti, na čo má talent a čo si myslí, že má a iní to nemajú. Nakoniec to každý prečítal. Všetko, čo robíme alebo vieme navyše, zvyšuje našu cenu Ďalšia téma bola o pracovných pohovoroch. Na pracovný pohovor by sme nikdy nemali meškať a  musíme prísť slušne oblečení. Nikdy by sme sa nemali vyhrážať a pýtať si benefity. Mali by sme si vopred naštudovať informácie o firme, pretože najčastejšia otázka na pracovnom pohove je, čo viete o našej firme. Ďalšia téma bola o písaní životopisov. Dozvedeli sme sa aj o jednom chlapcovi z Košíc, ktorý chcel získať pracovné miesto v Silicon Valey. Rozhodol sa vytvoriť životopis veľmi kreatívnym spôsobom a zamestnávateľov ten životopis tak oslovil, že ho nakoniec prijali. My sme mali za úlohu tiež vytvoriť takýto netradičný životopis.  A za svoje výsledky sme sa nemuseli hanbiť.“

 

O niekoľko dní, v stredu 3. 4. 2019,  tento workshop absolvovali aj  klientski manažéri pošty zo IV. B, ktorí personálny manažment preberajú až vo štvrtom ročníku.  Téma, ktorá je pre týchto žiakov už vysoko aktuálna, ich zaujala a motivovala k naozaj inšpiratívnym výsledkom. Pani lektorka ich taktiež požiadala o netradičné životopisy, a tak sa ich práca stane ukážkou pre ďalších účastníkov tohto workshopu.

„Dnes sme si mali v skupinkách pripraviť odpovede na netradičné otázky na pohovore. Celú triedu prekvapilo, aké otázky nám na pohovore môžu položiť. Naša skupinka dostala za úlohu vymyslieť odpoveď na otázku, ako by ste vyprázdnili Boeing 747 plný lentiliek? Odpovedí sme mali viacero. Od zjedenia ich až po použitie vysávača. Dozvedeli sme sa, že všetky odpovede, ktoré sme uviedli, sú správne a neexistuje nesprávna odpoveď. Najdôležitejšie je pohotovo reagovať na každú položenú otázku a nenechať sa ničím zaskočiť. Ďalšou úlohou bolo napísať netradičný životopis, v ktorom sa fantázii medze nekladú. Ja osobne som sa dozvedel o novej forme životopisu, ktorú určite budem využívať pri uchádzaní sa o pracovné miesto. Tiež som sa naučil, akých chýb sa mám pri pracovnom pohovore vyvarovať. Myslím si, že s vedomosťami, ktoré som na dnešnom workshope získal, mi už v budúcnosti neujde žiadna pracovná príležitosť.“  Takto zhodnotil svoju účasť na workshope Kristián Karaba zo IV. E.

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová

Foto: Kristián Karaba, IV. B, Teodor Parobek, I. E

 

Dnes je
28.03.2024
a meniny má Soňa
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.