Študijne oddelenie: 048/4341 222
Úspešné zvládnutie prijímacích skúšok  umožní deviatakom stať sa našimi žiakmi

Úspešné zvládnutie prijímacích skúšok umožní deviatakom stať sa našimi žiakmi

Pred štyrmi rokmi boli na ich mieste, dnes maturujú. Štvrtáci opúšťajú brány našej školy, aby svoje miesta uvoľnili ďalším, ktorí sa rozhodli pre štúdium na  Strednej odbornej škole informačných technológií v Banskej Bystrici.

Tak, ako po iné školské roky, aj teraz sa ich prihlásilo omnoho viac, ako je tých, ktorí odchádzajú. V tomto školskom roku sme na našej škole zaevidovali až 438 prihlášok žiakov zo základných škôl. V pondelok, 13. mája 2019, našu školu navštívilo prvých 215 uchádzačov. Boli to tí, ktorí si našu školu uviedli ako prvú v poradí.   Prví prichádzali už od siedmej hodiny ráno a čím viac sa blížila ôsma hodina, tým väčší rad deviatakov a ich rodičov sa vytváral pred pavilónom D1. A toto bola tá pravá chvíľa na to, aby sme zistili odkiaľ prichádzajú a prečo sa rozhodli študovať práve tu, na našej škole.  Ako prvú stretávame Sáru Šotkovskú v sprievode svojich rodičov. Pricestovali z Banskej Štiavnice. Sára sa o našej škole dozvedela na Burze informácií vo Zvolene.  Prezentácia našej školy ju zaujala, pretože bola dobrá a rodičia s jej výberom súhlasili. Hoci prežíva mierny stres, a to hlavne zo skúšky z matematiky, dúfa, že to zvládne a bude môcť študovať odbor grafik digitálnych médií. Oslovujeme aj trojicu chlapcov zo Zvolena. Vladislav Burtkovjak chce byť grafikom a škola ho zaujala už aj preto, že sem chodil  jeho brat. Richard Čokina, ktorý by chcel byť študentom v odbore mechanik počítačových sietí, sa na prijímacie skúšky  pripravoval svedomito, a preto sa nebojí. Aj Patrik Gulla (MPS) sa o škole dozvedel od svojich známych. Chodil k nám tiež jeho brat a veľa ľudí z jeho okolia rozpráva o našej škole len pozitívne veci, a preto sa rozhodol, že bude študovať práve na našej škole.

Presúvame sa do budovy D1, kde už žiaci čakajú pred triedami.  Na prvom poschodí oslovujeme Branislava Šuhajdu z Lopeja.  Druhú prihlášku si podal na SOŠ Pod Bánošom, ale chcel by chodiť radšej k nám. Študovala tu aj jeho sestra a so školou bola veľmi spokojná. Hoci pociťuje trochu stres, na skúšky sa pripravoval a dúfa, že ho prijmú.  Hneď vedľa čaká na svoju príležitosť aj Tibor Demeter z Kráľa pri Rimavskej Sobote. Druhú prihlášku má podanú na Spojenú technickú školu v Rožňave, no dúfa, že ho prijmú práve na našu školu. Aj jeho sestra študuje v Banskej Bystrici a práve ona mu hovorila o našej škole. „Súrodenci by boli spolu v jednom meste, ale hlavne ho to baví,“ dozvedáme sa od jeho matky. Jej syn dodáva, že pocity má zmiešané, ale odvážne. Hoci je tu veľké množstvo žiakov a uvedomuje si, že nemôžeme prijať všetkých, je pokojný.

To už prichádzajú učitelia - administrátori, odomykajú triedy a usádzajú žiakov.  Vzápätí im odovzdávajú  odpoveďové hárky, diktujú kód skupiny a vyzývajú ich, aby si na ne vyznačili aj svoj vlastný kód. Ešte sa zastavujeme pri Bianke Sanitrovej, ktorá si na našu školu podala obidve prihlášky. Buď z nej bude pracovník marketingu alebo klientsky manažér pošty. „Táto škola ma zaujala najviac a nechcela som odísť z Banskej Bystrice,“ prezrádza nám dôvod svojho výberu.

Po 45 minútach sa školský dvor opäť zaplnil. Oslovujeme Andreu Jakubišinovú z Jaloviec z okresu Gelnica a zaujíma nás, prečo si vybrala práve túto školu. „Zaujal ma nový odbor správca inteligentných a digitálnych  systémov. No, žiaľ, tento rok ho ešte neotvárate,  tak som sa rozhodla pre technika informačných a telekomunikačných technológií. Vo štvrtok skúsim prijímačky na  už spomínaný odbor na SOŠ Ostrovského v Košiciach. A moje pocity? Slovenčina nebola ťažká, ale ani ľahká, no z matematiky mám trochu obavy.“

Andrea Kupcová je z Brezna – Mazorníka a chce študovať odbor grafik digitálnych médií alebo pracovník marketingu. A ako zvládla prvú časť pohovorov? „Slovenský jazyk som zvládla, odpovede na otázky som vedela, mám obavy, že matematika bude ťažšia.“

Z Revúcej prišiel Gerhard Kevin Lázok a chce skúsiť šťastie v odbore grafik digitálnych médií. Ak to nevyjde, pôjde na gymnázium. Baví ho hudba a herectvo, ale aj animácia, strih a kamera.  „Moja mama Eva Breznaníková je absolventkou vašej školy. Študovala odbor spojová manipulantka a na školu spomína len v dobrom,“ dozvedáme sa od neho.

O chvíľu sa končí aj matematika. Žiaci odchádzajú, aby sa mohli pripraviť na druhé kolo prijímacích skúšok, ktoré bude vo štvrtok, 16. 5. 2019. Niektorí sa vrátia k nám, ostatní skúsia šťastie na iných školách.  Zastavujeme  ešte posledných dvoch deviatakov. Budúca klientska manažérka pošty Ivana Kubandová z Pohorelej, hoci zvládla aj matematiku, si myslí, že slovenčina bola ľahšia. Samuel Siviček z neďalekej Polomky si myslí opak. A prečo si vybral našu školu? „Chodí sem môj kamarát a je spokojný. Chcem to skúsiť aj ja,“  odpovedá na našu otázku.

Brány školy opúšťajú poslední uchádzači o štúdium na našej škole a my veríme, že túto skúšku zvládli a v septembri ich budeme môcť medzi nami privítať.

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová

Foto: Mgr. art. Peter Lukáč  

 

Dnes je
29.03.2024
a meniny má Miroslav
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.