Študijne oddelenie: 048/4341 222
V Kremnici sme videli, ako sa razia mince...

V Kremnici sme videli, ako sa razia mince...

            V rámci získavania praktických zručností sme navštívili aj známe banské mesto Kremnica.  Všetci sme sa na túto cestu už dlho tešili, pretože asi pred dvomi mesiacmi pri preberaní učiva peňažných služieb, kde sme si hovorili o slovenskej mene a jej ochranných prvkoch, nám pani majsterka sľúbila, že na konci školského roka budeme mať možnosť na vlastné oči vidieť, ako sa peniažky „vyrábajú“.  A tak sme zistili že  Kremnica je mesto s bohatou históriou, ktorá sa začala písať už v 10. storočí, keď sa v jej okolí začalo ťažiť zlato a striebro. Práve v Kremnici sa nachádza  aj  mincovňa, ktorú v roku 1328 založil kráľ Karol I. a tým povýšil Kremnicu na slobodné kráľovské banské mesto.

Naša exkurzia do spomínanej mincovne sa začala o 8:00 na autobusovej stanici v Banskej  Bystrici. S prestupom v Žiari nad Hronom sme do Kremnice dorazili o 10:00 a exkurzia mohla začať. Aby sme sa do samotných priestorov mincovne vôbec dostali, obdržali sme všetci ručne vyrazenú vstupenku vo forme mince. Po jej predložení sme sa usadili a pozreli si krátky film o histórii, ale aj o súčasnosti mincovne. Tento film nás vlastne sprevádzal celou časovou osou od založenia mincovne až po jej súčasnosť. Dozvedeli  sme sa napríklad aj to, že mincovňa je najstarší nepretržite fungujúci podnik na svete, v ktorom sa v súčasnosti dokáže vyraziť v priebehu 24 hodín až 5 miliónov mincí. Razia sa tu mince nielen pre Slovenskú republiku, ale predovšetkým pre štáty Afriky a Južnej Ameriky.

             Priestory mincovne sa delia na dve časti, a to na starú a novú raziareň. My sme sa boli najskôr pozrieť v starej raziarni, v ktorej sú umiestnené stále fungujúce stroje na razenie mincí a v prípade potreby sú schopné nahradiť ich modernejšie verzie. Celý kolos starej raziarne sme mali možnosť vidieť v prevádzke a bolo to naozaj fascinujúce. Na záver nasledovala prehliadka novej raziarne, kde sme mali možnosť vidieť aj to, ako prebieha napríklad samotné balenie vyrazených mincí.

            Návštevou novej raziarne sme sa dostali k záveru exkurzie. Každý návštevník tu mal možnosť vyraziť si vlastnoručne svoju mincu na starom stroji alebo si zakúpiť darček v predajni, ktorá sa nachádza priamo v mincovni.  Nakoľko nám do odchodu autobusu ostal ešte nejaký čas, mohli sme si lepšie prezrieť aj mestečko Kremnica. Históriou to tu dýcha na každom kroku a Kremnica je naozaj nádherným miestom.

Kremnica a samotná mincovňa bola pre nás všetkých veľmi príjemným prekvapením, pretože niektorí moji spolužiaci, rovnako ako ja, nemali doteraz možnosť toto krásne mesto navštíviť. Som veľmi vďačná za to, že mám práve vďaka odboru, ktorý študujem,  možnosť spoznávať takéto zaujímavé miesta a mestá na Slovensku.

           

           

Autorka: Simona Mesarkinová, III. E

Foto:  žiaci III. E

 

Dnes je
27.07.2024
a meniny má Božena
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.