Študijne oddelenie: 048/4341 222
Tretí Olympijský deň na našej škole

Tretí Olympijský deň na našej škole

25. jún 2019. Jeden z posledných dní školského roka. Žiaci sa zobudili do krásneho slnečného rána. Tento deň však nebol len slnečný, ale aj výnimočný, pretože na škole sa konal už tretí Olympijský deň. Žiaci sa zhromaždili na školskom ihrisku a po zaznení hymny Slovenskej republiky a Olympijskej hymny sa slova ujal Ing. Štefan Balogh, riaditeľ školy. Pozdravil všetkých športovcov a tiež vyslovil potešenie nad krásnym počasím. Nezabudol pridať aj niekoľko povzbudivých slov všetkým súťažiacim. Potom ich vyzval k férovosti, aby nikto nikomu neubližoval, ale naopak, aby si boli nápomocní. Nakoniec im poprial veľa optimizmu, elánu a nezabudol poďakovať ani organizátorom podujatia.


Následne sa všetci súťažiaci z úst moderátora Mgr. Miroslava Slottu dozvedeli všetky organizačné pokyny a stanoviská, na ktorých budú v jednotlivých športových disciplínach súťažiť. Dozvedeli sa tiež, že počas Olympijského dňa môžu využiť aj možnosť maľovania na tvár, ktoré pre nich zabezpečia Mgr. Mariana Mlynárčiková a grafičky digitálnych médií Agáta Kamenská a Natália Kulfasová z II. A. Veľa šťastia a žiadne športové úrazy všetkým súťažiacim popriala aj moderátorka Mgr. Zuzana Kováčiková.

Moderátori a maľovanie na tvár však neboli jedinými novinkami, ktoré pre žiakov pripravila hlavná organizátorka Olympijského dňa Mgr. Kristína Raganová. Prekvapením bol aj maskot podujatia Miroslav Juris z III. D, ktorý dotváral atmosféru počas celého dňa a prezradil tiež, že sa teší z toho, že práve on prezentuje olympijské kruhy, pretože si nesmierne váži všetkých tých, ktorí nás reprezentujú.

„Snažím sa vytvoriť novú tradíciu v zmysle sloganu „Šťastné športujúce deti s úsmevom na tvári“. Teším sa, že sme zorganizovali už tretí ročník a tiež z vysokej účasti a záujmu o športové disciplíny, ktoré sme obohatili o nové a každý rok sa budeme snažiť toto podujatie vylepšovať.“ To sú slová Kristínky Raganovej, po ktorých sme sa vybrali na jednotlivé stanovištia.

Na prvom z nich súťažilo 23 prihlásených žiakov v hádzaní šípkami pod vedením Mgr. Zuzany Nejedlej a Mgr. Márie Gerovej. „Bola to pre nás výzva vyskúšať si niečo nové. Zo všetkých prihlásených žiakov vyberieme 8 najlepších, ktorí pôjdu do rozstrelu. Každý súťažiaci bude mať tri šípky. Začneme odpočítavať od 301 bodov a zvíťazí ten, ktorý prvý dosiahne nulu. A okrem toho tu máme skvelého pomocníka, nášho žiaka Martina Šramka,“ vyjadrili sa zhodne.
Neďaleko, kde už odchádzajú prví „zákazníci“ s pomaľovanými tvárami, Mgr. art. Peter Lukáč pripravuje neoficiálnu disciplínu vrh guľou a nám prezrádza, že mu to tu chýbalo.


Na školskom ihrisku pod vedením Mgr. Atilu Barusa súťaží 7 družstiev v minifutbale. „Družstvá sú rozdelené do dvoch skupín a v každej hrá každý s každým. Potom budú hrať prví dvaja o prvé a druhé miesto a tí, čo skončia druhí, budú hrať o tretie a štvrté miesto,“ vysvetľuje pravidlá a dodáva, že zatiaľ sa všetci snažia a ide im to dobre možno aj preto, že atmosféra je vynikajúca.

Mimochodom, o tú sa okrem maskota starajú aj členovia našej školskej kapely Janko Uram a Tomáš Rafaj z III. D. Druhý z nich zároveň súťaží aj v minifutbale. Teší sa z dobrej atmosféry, priateľského kolektívu a športového zážitku, prezrádza svoje pocity, ktoré práve prežíva.

Z telocvične, kde sa súťaží vo florbale a proti sebe sa postavili učitelia a „Lazníci z III. C“, ktorí práve prehrali 5:0, vychádza kolega Mgr. Ján Hôrecký: „Súperi boli celkom slušní a v úvode je to celkom dobrý úspech,“ vyjadruje sa o dohratom zápase a hlavný organizátor tejto disciplíny Mgr. Tomáš Trudič dodáva: „Osem družstiev sme rozdelili do dvoch skupín. Tento rok prejavili žiaci o túto športovú disciplínu enormný záujem a pravidlá sú upravené tak, aby v každom družstve hrali maximálne dvaja registrovaní hráči. To v rámci fairplay, aby boli sily rozložené rovnako a aby aj tí rekreační hráči dostali šancu. Mňa ako telocvikára nesmierne teší, že sa takýto deň na škole organizuje.“
O 22 účastníkov, ktorí sa prihlásili na lukostreľbu, sa starajú Mgr. art. Matej Opálený a Bc. Ondrej Ruman. Jeden zo súťažiacich Andrej Katreniak z I. B nám prezrádza, že si to chce po dlhej dobe vyskúšať a Lukáš Chmelík z III. C dodáva, že ho to naviac aj baví, a preto využil príležitosť zastrieľať si. Obidvaja už majú s týmto športom skúsenosti.

 

A nakoniec v „školičke“ Mgr. Zuzana Zajacová a Mgr. Ján Glončák dohliadajú na 12 žiakov, ktorí hrajú stolný tenis. Mário Leintner z I. D o sebe prezrádza, že stolný tenis hráva už dlhšie a Lukáš Ďaďo a Martin Lunter, obidvaja z I. D, si tento šport vybrali aj preto, že nechceli byť na slnku a toto sa hrá v interiéri.

 

Súťaže prebiehajú celé dopoludnie a pred 12:30 hod. sa súťažiaci dozvedajú, ako sa umiestnili.

V minifutbale sa na 1. mieste umiestnila III. C, 2.miesto obsadila II. B, na treťom mieste skončila I. B.
Florbal vyhrali učitelia, 2. miestu sa tešila II. A, 3. miesto patrilo ich starším spolužiakom z III. A.
V stolnom tenise získal 1. miesto Adrián Lašák, 2. miesto už spomínaný Mário Leitner a 3. miesto Martin Považan.
Aj šípky mali svojich víťazov. Na 1. mieste sa umiestnil Martin Ondrejka, 2. miesto získal Michal Slavkov a krásne 3. miesto Samuel Babic.
Najlepším v lukostreľbe bol Sebastián Hutňan, ktorý sa umiestnil na 1. mieste. Ďalšie dve miesta obsadili Ivan Kupec a Diana Moľová.

 

Umiestnení súťažiaci získali okrem olympijských medailí, diplomov a vecných cien aj sladké odmeny. My však vieme, že víťazmi sa stali aj tí, ktorí odmeny nedostali. Stali sa víťazmi sami nad sebou, pretože dokázali aspoň na tento deň vymeniť mobily a počítače za pohyb. Všetkým gratulujeme!

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová
Foto: Mgr. art. Peter Lukáč

Dnes je
26.04.2024
a meniny má Jaroslava
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.