Študijne oddelenie: 048/4341 222
Účelové cvičenia žiakov prvého a druhého ročníka.

Účelové cvičenia žiakov prvého a druhého ročníka.

Druhý septembrový utorok už tradične patrí účelovým cvičeniam žiakov prvého a druhého ročníka. Nebolo tomu inak ani v tomto školskom roku a športové ihrisko našej školy sa už od skorého rána zapĺňalo žiakmi týchto ročníkov.  Hneď po tom, ako sa zoradili podľa jednotlivých tried a ujali sa ich pedagogickí zamestnanci, ktorí sa v tento deň o nich starali, sa dozvedeli organizačné pokyny z úst vedúcej Školského internátu Mgr. Hildy Dienovej.

Čakalo ich päť povinných aktivít, ktoré mali v tento deň absolvovať. Potom už nasledoval presun k pamätníku SNP, ktorým sa vlastne začala realizovať úloha pohyb a pobyt v prírode.  Pod pamätníkom  sa však cesty prvákov a druhákov rozišli. Zatiaľ čo sa prváci pod vedením Mgr. Richarda Kreutza a svojich pedagógov vybrali do areálu samotného pamätníka SNP, kde absolvovali prehliadku vystavených exponátov z obdobia Slovenského národného povstania, druháci pod vedením Mgr. Hildy Dienovej sa s elánom pustili do získavania nových informácií z oblasti požiarnej ochrany, zdravotnej výchovy, civilnej ochrany, dopravnej výchovy, pohybu a pobytu v prírode a ochrane prírody.  Nebolo to však len ústne odovzdávanie informácií učiteľmi a majstrami odborného výcviku, ktorí si jednotlivé aktivity pre žiakov starostlivo pripravili. Pripravili si pre nich aj praktické ukážky  a po celý čas sa snažili žiakov aktívne zapájať do ich realizácie. Žiaci si tak mali možnosť vyskúšať, ako zafixovať zlomeninu alebo zastaviť krvácanie, ako reagovať pri jednotlivých dopravných značkách alebo preukázať svoje vedomosti z oblasti požiarnej ochrany formou kvízu.

Nasledovala prestávka, počas ktorej si žiaci doplnili energiu prineseným občerstvením, ktoré v prírode chutilo omnoho viac ako v škole a nasledovala výmena jednotlivých stanovíšť. Na prehliadku exponátov pamätníka SNP odišli druháci a na prvákov čakali už spomínané workshopy. A ako hodnotia tento kurz? Odpoveď nám poskytla žiačka I. E triedy  Martina Bedová:  „Účelové cvičenie sme mali aj na základnej škole. Toto sa mi však páčilo viac. Získala som oveľa viac informácií hlavne vďaka tomu, že sme si mnohé aktivity skúšali aj prakticky. Super bolo to, že napr. po absolvovaní požiarnej ochrany sme si vedomosti overili formou kvízu „Pravda a lož“. Potešilo nás, keď sme odpoveď vedeli. A za správnu odpoveď čakala na nás aj sladká odmena.  Bolo to zábavné a poučné zároveň. Pozitívnu energiu sme čerpali aj zo slnečných lúčov, pretože po upršanom pondelku nám v utorok počasie naozaj prialo.  Páčila sa mi aj prehliadka exponátov Pamätníka SNP.  Už sa teším na budúce aktivity v tejto škole.“  

No a my môžeme skonštatovať, že účelové cvičenie aj v tomto školskom roku splnilo svoj účel.

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová

Foto:  Martin Fábry

 

Dnes je
26.04.2024
a meniny má Jaroslava
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.