Študijne oddelenie: 048/4341 222
Tretiaci absolvovali Kurz ochrany života a zdravia

Tretiaci absolvovali Kurz ochrany života a zdravia

Kurz ochrany života a zdravia alebo KOŽAZ je jeden z posledných kurzov, ktoré žiaci v škole absolvujú. V tomto školskom roku sa uskutočnil v čase od 9. do 11. septembra a zúčastnili sme sa ho my, tretiaci. Naším cieľom bolo pripomenúť si, ako sa zachovať v rôznych situáciách, ktoré môžu nastať v našom živote, či už ide o úraz, haváriu, ba aj stratenie sa v prírode. Nepochybne sme sa naučili aj nové informácie o tom, ako vyriešiť takéto a podobné udalosti. A opäť nám ich poskytli naši učitelia a majstri, ktorí sa na jednotlivé aktivity starostlivo pripravili.

V pondelok ráno sme sa zišli na školskom ihrisku, kde nás vedúci tohto kurzu, Mgr. Miroslav Slotta a Mgr. Roman Hadžega, oboznámili s programom nasledujúcich troch dní. Hneď po oboznámení sa s programom sme sa pobrali do jedálne, kde nás čakala prezentácia o bezpečnosti na cestách. Túto nám sprostredkovali mjr. Mgr. Andrea Petrovičová z oddelenia komunikácie a prevencie Krajského riaditeľstva policajného zboru v Banskej Bystrici a kpt. Mgr. Jana Vrbická z odboru poriadkovej polície KR PZ v Banskej Bystrici. Prezentácia bola veľmi poučná a poukazovala hlavne na to, ako jednoducho môžeme dôjsť k nehode na ceste, či už z pozície chodca, cyklistu alebo vodiča, pretože všetci sú účastníkmi cestnej premávky. Tiež sme dostali rady, ako nehode predísť, prípadne, ako sa zachovať, keď už k nejakej nehode dôjde. Život je sám o sebe najlepší učiteľ, no vždy treba byť pripravený aj na tie najneočakávanejšie situácie, ktoré môže priniesť.

V utorok sme sa opäť zišli na školskom ihrisku. V tento deň sme sa vybrali na najvyšší vrch v Banskej Bystrici, na Urpín, kde pokračoval náš Kurz ochrany života a zdravia. Cesta na Urpín bola príjemná, počasie nám prialo, aj keď sme sem-tam ešte postúpali po mlákach z predošlého dňa. Na námestí sme si dali menšiu prestávku, čiže cesta nám mohla trvať približne hodinku. Keď nás naše kroky zaviedli do jej cieľa, spokojne sme sa zložili pod bystrickou Kalváriou a vychutnávali si výhľad na mesto a kopce, ktoré akoby tiež hľadeli naším smerom. Po nejakom čase rozprávania sa a oddychovania sme sa rozdelili podľa tried na skupiny, ktoré sa striedali pri jednotlivých stanovištiach. Tam sme absolvovali workshopy, resp. interaktívne prednášky z oblasti ochrany životného prostredia, z požiarnej, z dopravnej a zo zdravotnej prípravy. Každý učiteľ nás naučil niečo iné o bezpečnosti a ochrane života. Opäť sme si mohli oprášiť staré vedomosti, no nepochybne sme sa každý naučili aj niečo nové. Keď sa vystriedali všetky triedy a my sme si oddýchli, pobrali sme sa na spiatočnú cestu kľukatými cestičkami Urpína.

Prišiel posledný deň, ktorým bola streda a my sme sa opäť už tradične zišli na školskom ihrisku. Akonáhle sa pozbierali všetci žiaci, vydali sme sa smerom k pamätníku SNP, kde nás čakal náš posledný program. Tým bol film s názvom Beautiful Boy, ktorý režíroval Felix Van Groeningen. Film bol o chlapcovi, ktorý sa stal drogovo závislý a opisoval nielen jeho život, no aj komplikácie, ktoré táto udalosť spôsobovala jeho rodine. Myslím si, že každý mladý človek si z neho odniesol to svoje a nepochybne ho priviedol k zamysleniu.

Tri dni, počas ktorých sme sa naučili mnoho nového a ktoré nás aspoň sčasti pripravili na nečakané situácie v živote. Verím, že ak sa v budúcnosti vyskytnú, už pre nás nebudú také nezvládnuteľné, ako by sa zdali. Veď základom je zachovať chladnú hlavu, nech sa deje čokoľvek a veru, nebol to zlý nápad oprášiť si raz za čas tieto vedomosti. Aj formou Kurzu ochrany života a zdravia.

 

Autorka: Agáta Kamenská, III. A

Foto: Mgr. art. Peter Lukáč

 

Dnes je
29.03.2024
a meniny má Miroslav
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.