Študijne oddelenie: 048/4341 222
Budúcnosť vzdelávania pre trh práce

Budúcnosť vzdelávania pre trh práce

Pod týmto názvom sa 23. 9. 2019 v Austria Trend Hotel Bratislava konala otváracia konferencia Európskeho týždňa odborných zručností v SR 2019.  Konferencia sa konala za  účasti zahraničných a domácich expertov v oblasti odborného vzdelávania a prípravy. Jej súčasťou bola prehliadka najlepších odborných škôl zo všetkých regiónov Slovenska. A naša škola sa opäť môže pochváliť, že sa stala súčasťou tejto medzinárodnej udalosti ako jedna z troch škôl nášho regiónu.

„Krásny slnečný pondelok na juhozápade bol ešte krajším vďaka historickému centru hlavného mesta, kde sa stretáva moderná architektúra s architektúrou časov dávno minulých. A tak pekný ako opísaná scenéria bol čas, ktorý som strávila na tejto konferencii. Veľmi si vážim, že mi škola dala možnosť zúčastniť sa podujatia takéhoto formátu. Oceňujem hlavne slová hlavy medzinárodného centra UNESCO-UNEVOC pre technické a odborné vzdelávanie a prípravu Shyamala Majumdara, ktorý prednášal na tému  odborného vzdelávania. Hoci som počula len časť  jeho prednášky, aj za ten čas ma svojimi názormi dokázal nadchnúť a vzbudiť vo mne sympatie k jeho myšlienke spolupráce národov pri vzdelávaní. Atmosféra celého podujatia, nálada a energia ľudí ma neskutočne nabili. Verím, že sme našu školu reprezentovali v dobrom svetle.“ To sú slová Alexandry Horváthovej zo    IV. D triedy, ktorá sa spolu so svojou spolužiačkou Simonou Mesarkinovou zúčastnila tohto podujatia. Úlohou obidvoch žiačok bolo prezentovať našu školu zamestnancom ŠIOV-u, Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR a ďalším expertom v oblasti odborného vzdelávania. Obidve sa toho zhostili naozaj profesionálne a my, traja zamestnanci školy, sme zatiaľ absolvovali množstvo odborných prednášok, ktoré boli popretkávané videoprezentáciami zúčastnených stredných odborných škôl.

Úvodné slovo patrilo Monike Korkošovej, riaditeľke odboru celoživotného vzdelávania Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Hneď po nej sa ujal slova Branislav Ondruš, štátny tajomník MŠVVaŠ SR, ktorý hovoril o budúcich potrebách pracovného trhu a o tom, že odborné vzdelávanie je vzdelávanie určené k tomu, aby sa ľudia dokázali uplatniť v pracovnej kariére a malo by byť zamerané na získavanie tzv. mäkkých odborných zručností, pretože tieto nedokážu nahradiť žiadne technológie.  Otázke a problematike odborného vzdelávania sa venoval aj Shyamal Majumdar, riaditeľ Medzinárodného centra pre technické a odborné vzdelávanie a prípravu UNESCO-UNEVOC, či Karol Jakubík, hlavný štátny radca na MŠVVaŠ SR. Ďalším odborníkom, ktorého prednášku sme si vypočuli, bol Raimo Sivonen, riaditeľ Kainnu Vocational College vo Fínsku, ale tiež Felix Dὄmény, prezident Asociácie stredných odborných škôl SR, ktorý pôsobí ako riaditeľ na Strednej priemyselnej škole strojníckej v Bratislave.  O zmene štruktúry výučby, o vytváraní študijných odborov orientovaných na prax, o podpore duálneho vzdelávania ako alternatívy, ako vytvárať generáciu, ktorá bude zastávať miesta vo výrobe, hovoril Andrej Hutta, špecialista na manažment ľudských zdrojov.

Ako posledný z prednášajúcich vystúpil Tomáš Langer, lektor a konzultant firemného vzdelávania na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a Vysokej škole AMBIS, šéfredaktor časopisu Firemní vzdelávaní a expert Európskej platformy pre vzdelávanie dospelých EPALE v ČR. A práve otázke vzdelávania dospelých sa venoval aj vo svojom príspevku. Nakoľko sa už konferencia blížila ku koncu, pozornosť všetkých prítomných vzbudil ukážkami z filmu „Jáchyme, hoď ho stroje“, videozáznamom a interaktívnym zapájaním nás do diania.

Koniec tohto na vedomosti bohatého dňa patril panelovej diskusii a prehliadke aktivít stredných odborných škôl. Koncert žiakov konzervatória dal dôstojnú bodku za celou konferenciou a my sme nesmierne radi, že v oblasti odborného vzdelávania patríme medzi elitné školy na Slovensku a mali sme možnosť stať sa súčasťou tohto európskeho podujatia.

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová

Foto: Alexandra Horváthová, Bc. Vlasta Vilhanová

 

Dnes je
25.04.2024
a meniny má Marek
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.