Študijne oddelenie: 048/4341 222
Pripravení založiť si živnosť

Pripravení založiť si živnosť

Po návšteve klientskeho centra odboru živnostenského podnikania Ministerstva vnútra Slovenskej republiky v Banskej Bystrici sme pripravení založiť si živnosť! Na besede s pani Ing. Annou Hrončekovou, hlavnou radkyňou oddelenia živnostenskej registrácie,  sme podrobne a detailne prebrali „bibliu“ všetkých živnostníkov na Slovensku – Živnostenský zákon. Hoci sme o tomto zákone počuli na vyučovaní už neraz, explikácia odborníka z praxe nám upevnila všetky poznatky a dala dovedna viaceré súvislosti.

Vedel si napríklad, že pojmy podnikateľ a živnostník  nie sú rovnocenné? Podnikateľ – či už lekár alebo advokát, podniká podľa osobitných zákonov, ktoré sa líšia od zákonov, akým podlieha živnostník. A vedel si tiež, že pokiaľ si sa dopustil majetkových alebo hospodárskych trestných činov, na podnikanie môžeš zabudnúť? Podobných zaujímavostí mala pre nás prednášajúca pripravených viac. Okrem iného sme diskutovali o najväčších aktuálnych komplikáciách spojených so získavaním živnostenského osvedčenia, aj o zvyšujúcom sa počte zahraničných osôb žiadajúcich o živnosť.

Dozvedeli sme sa aj niekoľko „pikošiek“. Banskobystrické klientske centrum bolo vôbec prvým na Slovensku, ktoré vybavuje aj elektronické podania žiadostí o živnostenské osvedčenie. Už od roku 2012 si môžu žiadatelia ušetriť cestu na okresný úrad a aj svoje peňaženky. Elektronické podanie žiadosti o voľnú živnosť je dokonca zadarmo!

Návšteva odboru živnostenského podnikania bola efektívnym opakovaním učiva o živnostiach pred blížiacimi sa maturitnými skúškami. Majsterkám odborného výcviku, klientskemu centru v Banskej Bystrici a Ing. Anne Hrončekovej veľmi pekne ďakujeme za túto skúsenosť. Nadobudnuté vedomosti s určitosťou zúročíme v našom budúcom podnikaní!

A pokiaľ sa predsa len rozhodneš podnikať a stať sa živnostníkom, nezabudni, že musíš spĺňať všeobecné podmienky prevádzkovania živnosti: vek 18 rokov, spôsobilosť na právne úkony a bezúhonnosť.

Autorka: Alexandra Horváthová, IV. E

Foto: Alexandra Horváthová a Viktor Kováčik,  IV. E

 

Dnes je
23.04.2024
a meniny má Vojtech
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.