Študijne oddelenie: 048/4341 222
Podnikateľský inkubátor – miesto zrodu podnikania

Podnikateľský inkubátor – miesto zrodu podnikania

„Koľko ľudí, toľko inovačných nápadov.“  S touto myšlienkou nás privítala pani Ing. Veronika Beličková, konateľka Podnikateľského inkubátora v Banskej Bystrici, ktorý je vedený pod spoločnosťou Business Innovation Center, s. r. o. Čo je to podnikateľský inkubátor a čo je predmetom jeho činnosti?

Podnikateľský inkubátor je organizácia, ktorá je štartovacou čiarou začínajúcich podnikateľov. Ponúka im zázemie pre rozbehnutie podnikania, priestory za cenovo dostupnejší nájom, či najrôznejšie vzdelávacie kurzy v oblasti podnikania. Do inkubátora prichádzajú podnikatelia s nápadom. Zamestnanci pomáhajú prehodnotiť rozhodnutie klientov podnikať, hľadajú odpoveď na otázku „Zamestnať sa alebo ísť do podnikania?“. Spoločne s klientmi prichádzajú na výhody a nevýhody podnikania. Inkubátor zhodnocuje perspektívu podnikateľovho nápadu a validuje tieto nápady.

Sami sme dostali možnosť zistiť, či máme predpoklady a predispozície na podnikanie. Vyplnili sme krátky test pozostávajúci z 10 otázok. Mnohí z nás zistili, že sú na podnikanie vhodní, čo mnohých z nás už v úvode tohto workshopu motivovalo a možno aj začali uvažovať o podnikaní.

Pokiaľ sa púšťate do podnikania, táto organizácia vám pomôže so získavaním finančných zdrojov pre jeho rozbeh.  Okrem iného vysvetlí a upozorní začínajúceho podnikateľa na byrokratické povinnosti voči štátu. Pokiaľ má podnikateľ chuť dozvedieť sa viac, môže využiť služby inkubátora, ako sú kurz podnikateľského minima, účtovný či právny mentoring, networkingové informačné stretnutia alebo konzultácie.

Výborný priestor ponúka napríklad pre freelancerov. Tí môžu využiť takzvaný co-working, systém zdieľanej kancelárie pre podnikateľov, ktorí na svoju činnosť nepotrebujú priestor celej kancelárie. Toto riešenie je veľmi moderné a na Slovensku čoraz žiadanejšie aj pre svoju nákladovú dostupnosť.

Pani Beličková nás počas celého výkladu aktívne zapájala, čím sa postarala o to, že sme sa skutočne nenudili. Okrem úvodnej aktivity formou testu predpokladov na podnikanie sme sa ocitli aj v polohe žiadateľov a poskytovateľov podnikateľských úverov, čiže budúcich podnikateľov a bankárov. Úlohou podnikateľov bolo presvedčiť banku, aby im úver schválila. No a banka hľadala argumenty, prečo im úver schváliť.  Rozdelení do dvoch skupín sme teda prejednávali podmienky získania úveru, ale aj iné možnosti financovania podnikania.

Podnikateľskému inkubátoru a predovšetkým pani Ing. Veronike Beličkovej veľmi pekne ďakujeme za obohacujúci zážitok, ktorý možno niektorých z nás motivoval k budúcemu podnikaniu. Osobitne ďakujeme majsterkám odborného výcviku za opätovnú zaujímavú náuku v teréne.

Autorka: Alexandra Horváhtová, IV. E

 Foto: Alexandra Horáthová a Viktor Kováčik, IV.E

 

Dnes je
26.04.2024
a meniny má Jaroslava
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.