Študijne oddelenie: 048/4341 222
Príchod Vianoc sme si pripomenuli tradíciami z jednotlivých kútov Slovenska

Príchod Vianoc sme si pripomenuli tradíciami z jednotlivých kútov Slovenska

Už viac ako desaťročie pripravujeme pre žiakov Strednej odbornej školy informačných technológií v Banskej Bystrici vianočnú besiedku, ktorou sa s nimi pred odchodom na vianočné prázdniny rozlúčime. A hoci toto podujatie každý rok vytvorí tú naozajstnú, pravú vianočnú atmosféru, každý rok je iné.  Veď talentovaní žiaci od nás nielen odchádzajú, ale každý rok aj prichádzajú. Organizátori podujatia tento rok vsadili na tradície jednotlivých regiónov a tomu zodpovedala aj výzdoba jedálne, kde sa besiedka konala.  A nakoľko sme škola, ktorá pripravuje žiakov z celého Slovenska, o informácie o vianočných tradíciách naozaj nebola núdza. 

Šikovne pripravený scenár a bezprostrednosť moderátorov Alexandry Horváthovej zo IV. E a Kevina Csapszkého z III. A triedy si už od samého začiatku získali pozornosť nielen členov pedagogického zboru, ale aj všetkých žiakov.  Zdalo sa, že si to naozaj užívajú.  Saška o tomto podujatí napísala:

„Čas radosti, pokoja a odpočinku v kruhu najbližších a nášmu srdcu najmilších, to sú Vianoce. Opradené legendami, nablýskané, každý rok v rovnakom šate, no predsa vždy o čosi iné. Jedni ich oslavujú tak, druhí onak. Oravské sa odlišujú od zemplínskych a gemerské od záhorských. A predsa majú niečo spoločné. Vianoce zavítali aj na našu školu. Aj v tomto školskom roku sme  posledný vyučovací deň pred vianočnými prázdninami dali zbohom školským povinnostiam a privítali sme Vianoce spolu, v školskej jedálni, pri tradičnej vianočnej besiedke. Priestor sa po začatí programu rýchlo naplnil úsmevmi a hrejivou príjemnou atmosférou, ktorú nemožno len tak zameniť či napodobniť. Každý rok je jedinečná. Nervozitu rýchlo vystriedala úprimná radosť a vzrušenie, ktoré účinkujúcim prinieslo vystupovanie pred publikom. Tento rok sme pozdvihli diverzitu žiakov našej školy a dali sme priestor tradíciám z rôznych kútov Slovenska. Vypočuli sme si mnoho piesní, melódií z akordeónov, ba dokonca sme si aj zaspomínali na detské časy tým najbližším pre detské oko – rozprávkou. Okrem tradícií sme nahliadli aj do súčasnosti a ponorili sme sa do sveta večierkov a tanca. O modernejšiu zábavu sa postarali štvrtáci a naša školská kapela. Azda viac vám prezradia fotky. Ďakujeme učiteľkám teoretického vyučovania, Mgr. Janette Lunevovej a Mgr. Márii Molnárovej, ktoré si tohtoročný program vzali pod svoje ochranné krídla.  Osobité poďakovanie nielen v mene mojom, ale aj v mene celej školy, patrí chlapcom z KP Audio. Postarali sa o kvalitné ozvučenie a aj vďaka nim sme mohli spevom a tancom otvoriť dvere vianočným sviatkom. Tešíme sa opäť o rok!“

Poďakovanie patrí aj všetkým účinkujúcim a moderátorom, ktorí predvianočné obdobie venovali prípravám na besiedku aj preto, aby sme sa v posledný školský deň kalendárneho roka mohli všetci odobrať k svojim blízkym plní dojmov a tej pravej vianočnej atmosféry,  aby sme si spolu s nimi mohli užiť krásu čarovných svetielok, kolied a vôňu  vianočných dobrôt.

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová a Alexandra Horváthová, IV. E

Foto: Mgr. art. Peter Lukáč

 

Dnes je
26.04.2024
a meniny má Jaroslava
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.