Študijne oddelenie: 048/4341 222
„Len ten, kto si slobodu vybojoval, je jej hoden.“ Študentská esej 2019

„Len ten, kto si slobodu vybojoval, je jej hoden.“ Študentská esej 2019

Tento rok  si pripomíname 100. výročie tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika, národovca, ktorý stál pri zrode nášho prvého samostatného štátu, Československej republiky. Aj on vybojoval pre náš národ slobodu. Okrem iného je v tomto roku aj iné dôležité výročie, a to výročie „Nežnej revolúcie“, ktorou sa ukončila nadvláda komunistickej strany na Slovensku a začal sa ešte stále nedokončený boj o demokraciu. Na počesť týchto výročí vyhlásil Inštitút M. R. Štefánika súťaž o najlepšiu študentskú esej na tému slobody. Pridali sme sa aj my, žiačky odboru pracovník marketingu mobilného operátora. Mária Šipulová zo IV. E, Tatiana Vozárová a Natália Turisová z II. E.

Milan Rastislav Štefánik bol jednou z najvýznamnejších osobností, ktoré sa zaslúžili o vznik Československej republiky. Šiel za svojím cieľom a nebál sa verejne prezentovať svoje názory, ktoré sa nie vždy každému páčili. Milan Rastislav Štefánik bol slovenský astronóm, fotograf, vojenský letec, brigádny generál ozbrojených síl Francúzska, diplomat a politik. Zohral dôležitú úlohu pri organizovaní československých légií a pri sprostredkovaní kontaktov na francúzskych štátnych funkcionárov. Milan Rastislav Štefánik bol podpredsedom Československej národnej rady, ministrom vojny v Dočasnej vláde československej a následne aj v novovzniknutej Československej rade. Dňa 4. 5. 1919 nastúpil Milan Rastislav Štefánik na letisku Campo Formido do lietadla. Cieľom jeho cesty bolo letisko vo Vajnoroch pri Bratislave. Lietadlo však nikdy nepristálo, keď sa už blížilo k miestu pristátia, náhle sa zrútilo. Milan Rastislav Štefánik a všetci členovia posádky boli na mieste mŕtvi. Milanovi Rastislavovi Štefánikovi by sme mali byť všetci vďační za jeho prácu, ktorú spravil pre slovenský národ.

Nežná revolúcia, asi jediná revolúcia vo svete, kde „nepadali hlavy“, kde sa nebojovalo. V novembri 1989 obyvatelia vtedajšieho Československa vyjadrili svoj nesúhlas voči centrálne riadenému systému hospodárstva, žiadali  slobodu prejavu, možnosť súkromného podnikania, cestovania ako aj to, aby všetko neriadila len jedna politická strana komunistov. Štrajk odštartovali študenti, umelci, herci a predstavitelia kultúrneho života, neskôr sa pridali všetci. Od tohto dňa „prišla demokracia a sloboda“, je však naozaj tu? Je tu sloboda? Pravda je taká, že stále hľadáme význam tohto slova, stále ju úplne nemáme...

autorky: Turisová, Vozárová II. E

Dnes je
29.03.2024
a meniny má Miroslav
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.