Študijne oddelenie: 048/4341 222
KORONAVÍRUS NÁS OD AKTÍVNEJ ČINNOSTI NEODRADÍ!

KORONAVÍRUS NÁS OD AKTÍVNEJ ČINNOSTI NEODRADÍ!

Pri príležitosti 75. výročia založenia Organizácie spojených národov (OSN) a ratifikácie Charty OSN vyhlásilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky súťaž esejí pre študentov stredných škôl na Slovensku. Nakoľko žiakom ekonomických odborov našej školy nie je svetová ekonomika neznáma a aktívne sa o ňu zaujímajú, rozhodli sme sa do tejto súťaže zapojiť!

Vybraní boli najšikovnejší žiaci odborov pracovník marketingu mobilného operátora  a klientsky manažér pošty prvého, druhého a tretieho ročníka a to:

  • Karolína Nepšinská (žiačka I. E triedy),
  • Tatiana Vozárová, Barbora Pántiková, Natália Turisová (žiačky II. E triedy),
  • Soňa Vieriková, Šimon Kyseľ a Martin Necpal (žiaci III. E triedy).

V rámci samoštúdia v domácom prostredí a pomocou konzultácií s Ing. Monikou Maruškinovou, ktoré prebiehali tri týždne v mesiaci apríl, si žiaci naštudovali problematiku OSN z viacerých zdrojov a na súťaž sa starostlivo pripravovali.

Žiaci sa museli zamyslieť nad aktuálnymi globálnymi výzvami a odpovedali si na otázky – kam súčasný svet smeruje, kam by som chcel, aby smeroval a čo môžem spraviť pre to, aby medzi týmito dvoma víziami nevznikla priepasť.

  

Eseje mali byť zamerané na niektorú z troch nasledujúcich tém, resp. mohli byť ich kombináciou:

  1. Aký svet chceme?

-  Predstav si svet v roku 2045, keď si pripomenieme 100. výročie OSN. Akú budúcnosť chceš pre seba a pre Tvoje deti? Aké príležitosti im chceš vytvoriť a aké možnosti poskytnúť?

  1. Kam svet smeruje?

-  Predstav si, ako bude vyzerať svet v roku 2045, ak budú súčasné trendy pokračovať. A bude ešte vôbec existovať? Zvládame súčasné výzvy a tie, ktoré sa ešte len objavia?

  1. Čo robiť na preklenutie priepasti medzi vysnívaným svetom a tým, ku ktorému momentálne smerujeme?

-  Ako zladiť ideálny a reálny scenár budúceho sveta? Čo by malo podniknúť medzinárodné spoločenstvo? A ako k tomu môžeš prispieť Ty?

Autori troch víťazných esejí budú ocenení vecnými cenami ako aj návštevou Informačného centra OSN (UNIS) so sídlom vo Viedni. Oficiálne vyhlásenie víťazov súťaže sa uskutoční v októbri 2020 na slávnostnom podujatí, ktoré pripravuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky pri príležitosti 75. výročia vzniku OSN.

Budeme si držať palce!

Autorka: Ing. Monika Maruškinová

 

Dnes je
28.03.2024
a meniny má Soňa
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.