Študijne oddelenie: 048/4341 222
Brokeria – jedna z možností podnikania versus finančná gramotnosť

Brokeria – jedna z možností podnikania versus finančná gramotnosť

Našou úlohou na odbornom výcviku vo štvrtom ročníku je vypracovať podnikateľský plán. Jednou z možností výberu predmetu podnikania v odbore, ktorý študujeme, sú aj finančné služby. Z tohto dôvodu sme sa stretli so zástupcami spoločnosti Brokeria, a. s. Zvolen, ktorá ponúka komplexný prístup – všetky finančné produkty na jednom mieste. Pre našich spolužiakov, klientskych manažérov pošty, to bola dobrá príležitosť zvýšiť si svoju finančnú gramotnosť.

Oblastná riaditeľka spoločnosti pani Agáta Kaššová začala workshop motivačným rozprávaním vlastného príbehu, ktorý nás všetkých zaujal.  Aj napriek tomu, že to  v živote nemala jednoduché, si vďaka svojej trpezlivosti a úsiliu dokázala splniť svoje sny a vytvoriť si život podľa svojich predstáv. Z jej rozprávania som pochopila, že všetci máme rovnakú štartovaciu čiaru a závisí na každom z nás, ako sa postaví k životu. Pani Kaššová na mňa pôsobila ako pozitívny človek s pozitívne nastavenou mysľou. Páčila sa mi myšlienka, ktorú som síce nepočula prvýkrát, ale bolo užitočné si ju pripomenúť, že je dôležité mať pozitívny prístup k peniazom, pretože veci, nad ktorými rozmýšľame kladne, si pritiahneme do života. Dozvedela som sa, že je dôležité si správne nastaviť myseľ a najdôležitejšie je pozitívne myslenie a správne rozloženie energií, či už fyzickej, psychickej, správneho postoja a  morálnych zásad alebo spirituálnej časti energie. Dôležitým bodom pri dosahovaní svojich cieľov je vizualizácia svojich predstáv a snov, to znamená, že ak máme napríklad vysnívaný dom, musíme si urobiť presnú predstavu, ako by mal vyzerať. Dobrá pomôcka je spraviť si vision board a dať ho niekam na viditeľné miesto, kde ho budeme mať na očiach každý deň.

Ďalšou časťou prednášky bola čiara života, ktorá sa skladá zo štúdia, produktívneho veku a dôchodku. Počas tejto životnej cesty má každý človek nejaké sny a ciele a závisí len od nás, či sa nám ich podarí naplniť.  Dozvedeli sme sa, že mladému človeku stačí investovať 20€ mesačne a o 30 rokov môže mať vďaka úrokom našetrenú veľkú sumu peňazí. Pochopili sme, že je dôležité byť finančne gramotný a odkladať si peniaze na rôzne životné situácie. Ďalšou témou prednášky bol cashflow kvadrant, ktorý tvoria zamestnanci, živnostníci, majitelia podniku a investori. Prekvapilo nás, že 80 % všetkých peňazí sa nachádza na pravej strane kvadrantu, teda medzi majiteľmi a investormi, zatiaľ čo medzi zamestnancami a živnostníkmi sa nachádza len 20 %.

Pani Kaššová nám predstavila aj spoločnosť, pre ktorú pracuje. Firma Brokeria sa zaoberá sprostredkovaním finančných produktov. Vytvorili spravodlivý model pre svojich ľudí, aby boli vo firme spokojní. Poskytujú im kvalitné vzdelanie, benefity, príspevky na kanceláriu, auto, podiel zo zisku a mnoho ďalších výhod. Finančný konzultant Vladimír nám prišiel porozprávať o svojich začiatkoch vo firme Brokeria. Pochopili sme, že začiatky nikdy nie sú jednoduché, ale keď je človek vytrvalý a je ochotný sa stále učiť nové veci, môže dosiahnuť veľký úspech. Rozprával nám aj o svojom predchádzajúcom zamestnaní, v ktorom nebol úplne spokojný, a preto sa rozhodol skúsiť niečo nové, čo určite chcelo veľkú odvahu. Som rada, že na našej škole máme možnosť zúčastniť sa takýchto zaujímavých prednášok, ktoré nás môžu posunúť vpred a zmeniť náš celkový postoj k životu k lepšiemu.  Spokojná som nebola len ja, ale aj moji spolužiaci.

Teodor Parobek okrem workshopu pani riaditeľky ocenil aj vystúpenie  Vladimíra Vilhana,  ktorý je finančným konzultantom. „Dnes som získal vedomosti o spoločnosti, ktorá sa venuje finančnej gramotnosti a pomáha ľudom na základe ich potrieb dosiahnuť ich ciele a vízie. Hovorili o rôznych štýloch podnikania, poukázali aj na to, a to ma veľmi zaujalo,  ako má človek myslieť a ako sa má nastaviť, aby dosiahol to, čo by chcel. Úprimne, nie som ten typ človeka, čo by sa chcel uberať práve týmto smerom, ale jedno viem určite. Keby som potreboval poradiť s financiami, určite by som kontaktoval práve ich.“

Aj Adam Hruška si myslí, že worshop bol veľmi poučný: „Veľmi som si ho užil a verím, že aj celá trieda. Pani riaditeľka  hovorila o svojich začiatkoch a o progrese vo svojej kariére, jej cieľoch a tiež o tom, čo dosiahla. Ja osobne mám z toho veľmi dobrý dojem, som rád, že som získal nové vedomosti a mám širší rozhľad o financiách a finančnej gramotnosti ako takej. Verím, že aj ďalšie stretnutia nás budú vedieť posunúť viac dopredu, ísť za svojimi snami a využívať svoju myseľ a potenciál naplno. Som vďačný aj vedeniu školy, že sa niečo také mohlo zorganizovať, pretože je to pre každého veľká skúsenosť.“

„Účasť na dnešnom workshope mi pomohla viac porozumieť financiám a ich fungovaniu v bežnom živote a zároveň aj v profesionálnom živote. Pani Kaššová, ktorá nám prezentovala oblasť financií, mi dala toho určite veľa.  Zároveň som pochopila aj to, že každý z nás sa dokáže rozhodnúť, čo je ochotný spraviť pre dosiahnutie svojich cieľov. Som vďačná, že som na takejto prednáške mohla byť. Pani riaditeľka bola veľmi zlatá a  aj jej kolega Vladko veľmi milý. Previedol nás svojou cestou rozhodovania a ukázal nám pohľad mladého človeka na túto formu podnikania.  Som rada, že sa aj takéto informácie vedia k nám dostať. Bolo to super. Ešte raz ďakujem,“  hodnotí toto podujatie Kristína Makovníková.

Autorka: Tatiana Vozárová, IV. E

Foto: Lucie Púpavová a Natália Turisová zo IV. E, Viktor Kováčik, majster OV

 

 

Dnes je
29.03.2024
a meniny má Miroslav
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.