Študijne oddelenie: 048/4341 222
So Zákonom o živnostenskom podnikaní sme sa oboznámili priamo na Úrade živnostenského podnikania.

So Zákonom o živnostenskom podnikaní sme sa oboznámili priamo na Úrade živnostenského podnikania.

V štvrtom ročníku sa budeme venovať živnostenskému podnikaniu a prvé učivo, ktoré sme mali na odbornom výcviku zvládnuť, bol Zákon o živnostenskom podnikaní.  Pani majsterka nám zabezpečila návštevu Klientskeho centra  na Živnostenskom úrade v Banskej Bystrici. A hoci Ing. Vladimír Kučera, vedúci odboru živnostenského podnikania na Okresnom úrade Banská Bystrica  prisľúbil možnosť realizácie tohto workshopu, v deň jeho uskutočnenia to vzhľadom na nové opatrenia súvisiace s ochorením Covid 19 a vzhľadom na aktuálnu farbu Covid semaforu vyzeralo všelijako.

Nakoniec sa to podarilo a dnešný workshop začal dosť nezvyčajne. Stretli sme sa na Štefánikovom nábreží v parku, kde nás už čakala  pani Ing. Anna Hrončeková. Tá nám najprv vysvetlila činnosť Živnostenského úradu. Dozvedeli sme sa, že Živnostenský úrad v Banskej Bystrici vybavuje iba zákazníkov z banskobystrického okresu a že  nemá vlastnú webovú stránku, ale nájdeme ho na stránke ministerstva vnútra www.minv.sk,  kde sa každý, kto chce podnikať,  môže dozvedieť dôležité údaje o založení živnosti. Práve na tomto úrade môžu záujemcovia podať žiadosť o zriadenie živnosti. Tiež tu môžu živnosť pozastaviť alebo zrušiť. Úrad prijíma aj oznámenia o zmene, vydáva osvedčenia o živnostenskom podnikaní, ale aj prideľuje identifikačné číslo.  Potom nám už pani Hrončeková vysvetlila živnostenský zákon a upozornila aj na najnovšie novely tohto zákona. Dozvedeli sme sa aj niekoľko  príhod z jej práce „za okienkom", ako tomu ona sama hovorila. Jedna z nich bola napríklad tá, že istý pán jej tvrdil, že má čistý register trestov a nakoniec sa zistilo, že to nebola pravda. Následne nás vzala na klientske centrum, kde sme ale z dôvodu opatrení nemohli ísť všetci naraz, ale len v dvojiciach. Pani Hrončeková bola veľmi milá a ochotná. Odpovedala nám aj na niekoľko našich otázok a všetko nám dopodrobna vysvetlila.

„Dnešný workshop nás určite znova posunul na našej profesijnej ceste a sme vďační, že naša pani majsterka a pán majster nám vybavujú aj takéto zaujímavé a užitočné workshopy,“ zhodnotil dnešný deň Jakub Klimčík a Barbora Pántiková dodáva: „Z prednášky v parku pri budove úradu sme sa presunuli na Klientske centrum pre živnostníkov na Štefánikovom nábreží. Pani Ing. Anna Hrončeková, pracovníčka Živnostenského úradu, nám vysvetlila, ako presne  postupovať, ak by sme si  chceli zriadiť živnosť priamo na takomto úrade. Dôležitou skutočnosťou po príchode na úrad je vytlačiť si lístok s poradovým číslom z vyvolávacieho systému, na čo veľa ľudí zabúda. Podľa čísla sme priradení už priamo na klientske centrum, kde nám s vybavovaním pomôžu pracovníci. Živnosť si môžeme zriadiť nielen priamou návštevou zákazníckeho centra, ale v súčasnosti, hlavne vzhľadom na situáciu súvisiacu s covid opatreniami, veľa ľudí uprednostňuje pri zriadení  živnosti online spôsob. Je veľmi veľkou výhodou, že dnes máme obidve možnosti, buď prídeme  osobne alebo online. Ak sa aj rozhodneme pre osobné vybavenie živnosti, niet sa čoho báť. Sú tam veľmi šikovné a stručné tabule s nápismi, ktoré vám pomôžu orientovať sa pri vybavovaní. To isté platí aj v súvislosti so zamestnancami. Aj pani Ing. Hrončeková, ktorá nám toto všetko dnes predstavila, bola veľmi milá a ochotná. Som veľmi rada, že aj napriek dnešným protipandemickým opatreniam sme sa mohli zúčastniť na tomto workshope a naučiť sa a vidieť znovu niečo nové. A ak sa rozhodneme podnikať, teda založiť si živnosť, už vieme, ako máme postupovať.“

Autori: Barbora Pántiková a Jakub Klimčík, IV. E

Foto: Barbora Pántiková

 

 

Dnes je
29.03.2024
a meniny má Miroslav
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.