Študijne oddelenie: 048/4341 222
Prečítajte si, čo prezradil o súťaži EuroSkills majster odbornej výchovy Martin Hegedüš

Prečítajte si, čo prezradil o súťaži EuroSkills majster odbornej výchovy Martin Hegedüš

V dňoch 22. - 27. septembra 2021 sa na súťaži EuroSkills Graz (Rakúsko) stretlo asi 400 mladých kvalifikovaných profesionálov z celej Európy, aby predviedli svoj talent na medzinárodnej scéne a súťažili o to, ako sa stať najlepšími z najlepších vo svojich zvolených schopnostiach. EuroSkills je najväčšia udalosť v oblasti odborného vzdelávania a excelentnosti v Európe. A naša škola môže byť hrdá naraz na dvoch účastníkov tejto súťaže. Mgr. art. Matej Opálený, majster odbornej výchovy už svoje zážitky sprostredkoval v článku a Martinovi  Hegedüšovi sme položili niekoľko zvedavých otázok.

 

Spolu so svojím kolegom si sa zúčastnil súťaže EuroSkills. Obidvaja ste nepochybne odborníkmi vo svojej profesii a neustále pripravujete svojich žiakov na rôzne súťaže. Čo bolo motiváciou, aby si sa prihlásil aj ty sám?

Motív? Posúvať nielen žiakov, ale aj seba samého. Stať sa expertom na tak svetom uznávanej súťaži je náročná a veľmi zodpovedná úloha. Motiváciu môže mať každý inú, tou mojou bolo zvládnuť to s tým, čo viem, nabrať nové skúsenosti, mať možnosť spoznať expertov z iných krajín a ostať s nimi v kontakte.

 

Bolo náročné dostať sa na takúto súťaž?

Určite by nebolo možné dostať sa tam nebyť toho, že naša škola podporuje takéto činnosti či už u žiakov alebo aj u nás, zamestnancov. Bolo nám treba vyjsť v ústrety s organizáciou vyučovania, zabezpečiť žiakov a s množstvom iných problémov, ktoré sú spojené s týždňovou absenciou na pracovisku  a s možnou následnou  karanténou. Nebyť šikovnosti pani zástupkyne Ing. Katky Štrónerovej pomôcť s riešením organizácie vyučovania žiakov počas mojej neprítomnosti  a problémami spojenými s naším odchodom, len ťažko by sme sa tam dostali.

 

Súťaž EuroSkills  má veľmi široké zameranie čo sa týka jednotlivých profesií. V akej oblasti   a v čom konkrétne si súťažil ty?  Ako si sa pripravoval?

Nesúťažil som. Bol som tam ako expert so súťažiacim Mariánom  Poloncom, ktorý je absolventom našej školy. Súťažil v oblasti Web Development. Príprava na takúto súťaž je veľmi odlišná od  mnohých iných  súťaží. Tu súťažiaci musí byť pripravený na čokoľvek, čaká ho viac zadaní. Niektoré sú ľahšie, niektoré náročné aj pre skúsenejších programátorov. Najdôležitejšia je mentálna príprava, súťažiaci nesmie „zamrznúť“ na časti zadania a strácať čas alebo podľahnúť tlaku okolia a návštevníkov, ktorí ho sledujú. Dôležité je uvedomiť si, že beží čas a on  musí splniť čo najviac úloh, aby získal čo najviac bodov. Úlohy sú robené tak, že  je veľmi náročné stihnúť ich dokončiť včas. Od toho sa odvíja aj hodnotenie, práca je rozdelená na veľa hodnotiacich bodov. Veľmi ťažko sa opisuje tak náročný proces hodnotenia, aký je v oblasti Web Development. Ohľadne príprav v oblasti programovania je zbytočné hovoriť, pred súťažou nie je čas učiť sa programovať, na tejto úrovni sa proste programovať musí vedieť.

 

Stretli sa tu profesionáli z celej Európy.  Aká bola konkurencia?

Veľmi silná. Skúsenosti z praxe tu hrajú veľkú rolu. Ak sa niekto dostane takto vysoko, je  samozrejmosťou, že konkurencia nebude vôbec slabá. Vezmime si len to, aká sme malá krajina a súťažiť proti najlepším z iných, oveľa väčších a vyspelejších  krajín, kde je aj výber súťažiacich omnoho väčší, a možno aj vzdelávanie zamerané len na oblasť Web Developmentu alebo programovania, je ťažké. To, že sme tam, je dôkazom toho,  že aj my sme silnou konkurenciou, aj napriek našej „veľkosti“.

 

Ako to celé prebiehalo? Aké ste mali pocity?

Pre nás expertov to bola práca od rána do večera. Súťažiaci to tiež nemali ľahké pre množstvo technických problémov, ktoré sa podarili vždy vyriešiť. Pocity boli zmiešané. Pri jednej úlohe sme sa so súťažiacim bavili, že to vyzerá perfektne a určite bude mať dosť bodov za úlohu, no pri ďalšej úlohe prišlo aj sklamanie a nestihlo sa toľko, koľko sme si stanovili, že určite zvládne spraviť. Veľmi náročná úloha je povzbudiť súťažiaceho pri sklamaní zo svojho výkonu, aby sa pozeral ďalej a sústredil sa na ďalšiu úlohu. Ako som už spomína, i mentálna príprava je dôležitá.

 

Získal si aj nejaké ocenenie? Čo to pre teba znamená?

Ja s mojím súťažiacim sme ocenenie nezískali. My dvaja sme si odniesli svojskú cenu a to, že sme to obaja zvládli v psychickej pohode, s novými kontaktami a spoznali ľudí, ktorí sú na vysokej profesionálnej úrovni v tejto oblasti. Ocenenie by určite veľmi potešilo a znamenalo by veľa.  Tak možno nabudúce.

 

Ocenením však je už to, že náš kolega propagoval nielen seba samého, ale aj našu školu a krajinu. Obidvom reprezentantom našej školy ďakujeme.

Otázky pripravila: Bc. Vlasta Vilhanová, majsterka OVY

Odpovedal: Bc. Martin Hegedüš, majster OVY

Foto: Flickr

 

Dnes je
20.04.2024
a meniny má Marcel
Srdečne gratulujeme a prajeme veľa študentských úspechov.